НСПП

П`ятниця, 19.04.2024, 00:03
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Наше опитування
Чи виникають у Вас розбіжності із роботодавцем з питань невиконання вимог законодаства про працю
Всього відповідей: 59
loga.gov.ua
oblrada.lg.ua
Статистика
Головна » 2013 » Червень » 3 » Колективний трудовий спір на Луганському УТОС допомагає спільними зусиллями вирішувати проблеми інвалідів
16:07
Колективний трудовий спір на Луганському УТОС допомагає спільними зусиллями вирішувати проблеми інвалідів

Майже десять років погіршувався стан соціально-трудових відносин у Луганському учбово-виробничому об’єднанні Українського товариства сліпих (далі – УТОС). В 2004 році на контроль відділення НСПП в Луганській області були взятті розбіжності, які виникли на цьому підприємстві з приводу несвоєчасної виплати заробітної плати та існування заборгованості з неї. На той час ускладнення стану трудових відносин вдалося усунути завдяки врегулюванню проблемних питань. Але основні першопричини його виникнення та ставлення власника підприємства  - Центрального правління УТОС -  до Луганського підприємства майже не змінилися. Саме це стало причиною накопичення боргів із виплати зарплати та зниження соціального захисту працівників-інвалідів по зору.

В свою чергу, це знову призвело до погіршення відносин між найманими працівниками і роботодавцем та виникнення на підприємстві колективного трудового спору, який був зареєстрований НСПП 24 квітня 2013 року з вимогою виплатити заборгованість із заробітної плати, що перевищувала мільйон гривень. В рамках вирішення даного конфлікту, за рекомендаціями Відділення, сторонами був утворений трудовий арбітраж, який провів свою роботу у формі засідань з 07 по 27 травня і прийняв рішення по суті спору, обов’язкове для виконання (на підставі угоди сторін).

Але виконати рішення примирного органу керівництву Луганського УТОС на даний час не уявляється можливим без конкретних дій з боку Центрального правління (далі – ЦП). Це підкреслили учасники засідання трудового арбітражу, на якому представники Центрального правління УТОС повідомили, що на найближчому засіданні президії ЦП УТОС у червні поточного року будуть розглянуті можливі шляхи виходу із критичної ситуації.  Таку позицію, враховуючи соціальну особливість цього учбово-виробничого об’єднання, підтримує і Луганська облдержадміністрація, при якій створена тимчасова комісія по розгляду проблеми підприємства.

31травня 2013 року керівництво відділення НСПП в Луганській області взяло участь у робочій нараді під головуванням заступника голови Луганської облдержадміністрації А.Івченка з порядком денним щодо розгляду ситуації, яка склалася у Луганському  учбово-виробничому об’єднанні Українського товариства сліпих міста Луганська. З метою вироблення спільної позиції щодо вирішення питання погашення заборгованості найманим працівникам даного підприємства, нарада відбулася за участю директора Луганського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів та потенційного інвестора, який надав своє економічне бачення поновлення роботи підприємства та збереження робочих місць для інвалідів.

 Начальник відділення НСПП акцентувала увагу присутніх на ускладненому стані соціально-трудових відносин на Луганському учбово-виробничому об’єднанні УТОС, ході вирішення колективного трудового спору та на важливості  активізації дій в напрямку збереження підприємства саме з боку його власника – ЦП УТОС, без зацікавленості та прийняття конкретного рішення якого неможливо забезпечити  подальший розвиток виробництва. Анна Мосіна повідомила, що у роботі трудового арбітражу, окрім заступника губернатора А.Івченка, взяли участь представники Центрального правління УТОС: перший заступник голови та начальник відділу з питань виробничої діяльності, які запевнили про розгляд скрутної ситуації у Луганському  учбово-виробничому об’єднанні УТОС на президії Центрального правління УТОС 18 червня 2013 року та запросили прийняти участь у цьому засіданні представників тимчасової комісії Луганської облдержадміністрації з питань врегулювання ситуації на даному підприємстві та НСПП.

  У конструктивному діалозі під час наради були розглянуті оптимальні напрямки вирішення проблеми погашення заборгованості найманим працівникам Луганського  учбово-виробничого об’єднання УТОС. Учасники наради виробили спільну позицію щодо виходу даного підприємства з критичної ситуації шляхом залучення інвестицій, яка має бути оголошена 18 червня 2013 року на засіданні Центрального правління УТОС в місті Києві. На цьому засіданні з боку Відділення запланована участь   заступника начальника відділення НСПП в Луганській області – начальника відділу правового забезпечення Євгена Березіна.  

Також  для захисту інтересів інвалідів Луганського підприємства до Центрального правління УТОС запланований виїзд члена тимчасової комісії Луганської облдержадміністрації з питань врегулювання ситуації на Луганському учбово-виробничому об’єднанні УТОС та потенційного інвестора.

Переглядів: 615 | Додав: nspp_lugansk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]