НСПП

Субота, 20.04.2024, 02:38
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Наше опитування
Чи виникають у Вас розбіжності із роботодавцем з питань невиконання вимог законодаства про працю
Всього відповідей: 59
loga.gov.ua
oblrada.lg.ua
Статистика
Головна » 2013 » Вересень » 17 » «Конфлікти у трудових колективах та шляхи їх подолання» оговорено на семінарі-тренінгу ради жінок міста Стаханова Луганської області
16:56
«Конфлікти у трудових колективах та шляхи їх подолання» оговорено на семінарі-тренінгу ради жінок міста Стаханова Луганської області

Відділенням НСПП в Луганській області з метою популяризації НСПП та підвищення правової культури сторін соціально-трудових відносин використовуються різні форми роботи із громадськістю. Однією із найбільш ефективних є проведення семінарів-тренінгів та «круглих столів» з питань, що відносяться до компетенції Служби.

16 вересня  поточного року, у рамках виконання плану заходів щодо 15-річниці створення НСПП, та на запрошення голови Стахановської міської ради жінок Наталії Харченко, начальник відділення НСПП в Луганській області (далі – Відділення) Анна Мосіна взяла участь у семінарі-тренінгу на тему: «Конфлікти у трудових колективах та шляхи їх подолання». 

В заході, що відбувся у приміщенні міського Будинку культури, прийняли участь 37 осіб: директор Стахановського міського центру зайнятості Світлана Нібеська, начальник Стахановського міського управління юстиції Лариса Гура, члени ради жінок міста – керівники-жінки, профспілкові лідери та представники підприємств, установ та організацій різних форм власності міста.

На початку семінару Світлана Нібеська висвітлила актуальні питання у сфері зайнятості міста, а також учасниками семінару був обговорений стан соціально-трудових відносин на підприємствах міста Стаханова та перспективи їх розвитку. Вона окреслила найбільш проблемні ситуації, що призводять  до скорочення чисельності найманих працівників підприємств. При цьому вона акцентувала увагу, що сьогодні визначена така тенденція: основна частина скорочених - саме жінки. І працевлаштування їх також більш проблемне, ніж чоловіків. Тому трудові колективи, де передбачається скорочення є конфліктогенними.

З метою популяризації НСПП та підвищення правового рівня учасників соціально-трудових відносин перед присутніми виступила Анна Мосіна.  Вона   розповіла про завдання і функції Національної служби посередництва і примирення, зупинилася на чинниках дестабілізації стану соціально-трудових відносин, з приводу яких можуть виникати колективні трудові спори, а також про спектр вимог найманих працівників та причини їх виникнення в розрізі років. Учасникам семінару була надана інформація ілюстрована діаграмами і графіками із статистичними даними щодо виникнення та вирішення КТС(К) в Луганській області та в цілому по Україні. Учасники семінару були ознайомлені із порядком формування вимог і визначенням органу чи особи, які будуть представляти інтереси найманих працівників, із процедурою вступу у колективний трудовий спір та ходом його вирішення.

Під час виступу Анна Мосіна акцентувала увагу присутніх, що в більшості випадках виникнення колективних трудових спорів на підприємствах (окрім вугільної та машинобудівної галузей) особами, уповноваженими представляти інтереси найманих працівників є саме жінки. Тому нею було запропоновано провести тренінг щодо практичного закріплення отриманої інформації. Учасникам були роздані бланки протоколу зборів найманих працівників щодо формування вимог і утворення органу, який буде представляти їх інтереси. Після заповнення протоколів відбулося їх обговорення, визначені помилки, що допустили учасники семінару-тренінгу, надані відповідні рекомендації.

Враховуючи тематику порядку денного, на прохання організаторів заходу, значну увагу у своєму виступі начальник Відділення привернула психологічній стороні взаємодії учасників колективних трудових спорів. При цьому вона надала деякі рекомендації щодо комунікативних особливостей спілкування суб’єктів під час загострення конфлікту та виникнення агресії його учасників. Також були озвучені поради конфліктологів щодо попередження ускладнень взаємовідносин між конфліктуючими. Крім того визначені деякі психологічні аспекти при вирішенні спорів, приведені приклади технології управління конфліктом. При цьому був використаний допоміжний ілюстративний матеріал. 

Хід проведення семінару-тренінгу висвітлений на місцевому телебаченні та в міській пресі.

Після закінчення заходу, учасники подякували начальнику відділення НСПП в Луганській області за змістовний семінар і практичні навички, отримані під час тренінгу. Зі свого боку начальник Відділення подякувала міській раді жінок за високу та злагоджену організацію семінару-тренінгу.

 

Переглядів: 770 | Додав: nspp_lugansk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]