НСПП

Четвер, 25.04.2024, 06:01
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Наше опитування
Чи виникають у Вас розбіжності із роботодавцем з питань невиконання вимог законодаства про працю
Всього відповідей: 59
loga.gov.ua
oblrada.lg.ua
Статистика
Головна » 2014 » Квітень » 28 » Конструктивне вирішення конфліктів в регіоні
14:56
Конструктивне вирішення конфліктів в регіоні

Яка модель вирішення конфліктів в сучасному соціумі найбільш ефективна? Що може сприяти налагодженню миру в суспільстві, на виробництві, в трудових колективах? Що сприятиме деескалації конфлікту? Саме це обговорювалося науковцями, журналістами, конфліктологами та практиками з вирішення конфліктів на Луганщині.

25 квітня поточного року в приміщенні Луганського державного університету внутрішніх справ ім. Е.О.Дідоренка (далі – ЛДУВС) відбулося засідання «круглого столу» за темою: «Конструктивне вирішення конфліктів в регіоні». В роботі «круглого столу» взяли участь представники Луганського обласного відділення товариства конфліктологів України, Луганського обласного відділення Соціологічної Асоціації України та відділення Національної служби посередництва і примирення в Луганській області.

Формат «круглого столу» було організовано по методу номінальних груп (МНГ), який дозволяє висловити кожному учаснику особисту думку та почути іншу. За формою МНГ – це ретельно спланований структурований груповий процес. По суті – це стратегія вирішення проблем,  генерування ідей у ​​групі. Цей метод корисний у тих випадках, коли необхідно виявити і порівняти  індивідуальні судження, з тим щоб отримати рішення, до яких одна людина прийти не може. Це можуть бути свіжі ідеї, новий погляд на проблему, несподівано вірне рішення.

Крім того, даний метод включає в себе  креативний етап «мозкового штурму», який можна розмежувати на 4 етапи зі своєю специфікою:

  • мовчазне генерування ідей (коли кожним учасником до списку вноситься не менш 10 способів вирішення конфлікту);
  • невпорядкований перелік  ідей, незалежно від того, чи є вони доречними, чи ні;
  • з’ясування найбільш оптимальних ідей;
  • розподіл 10 пропозицій за основними напрямками.

  Останній етап окреслив таке основне коло: інформаційна політика, конституційна реформа, врахування цінностей, зміна комунікативних відносин, децентралізація економіки, відповідальність влади, толерантність та реальна оцінка ситуації, підняття престижу працюючої людини.

Результати даного методу показують, наскільки продуктивним виявився "мозковий штурм". Досвід свідчить, що практично завжди знаходяться такі ідеї, які раніше нікому з учасників  не приходили на думку. Тому до плодів "мозкового штурму" важливо  дослухатися  в найкоротший час.

Від розгляду теоретичних технологій вирішення спорів учасники «круглого столу» перейшли до практичного досвіду врегулювання конфліктів на Луганщині, з яким присутніх ознайомила начальник відділення Національної служби посередництва і примирення в Луганській області А.Мосіна. Вона наглядно продемонструвала переваги переговорного процесу між сторонами соціально-трудових відносин та запевнила, що унікальний практичний досвід допомагає скоротити термін вирішення колективних трудових спорів (конфліктів).  При цьому, дуже важливо розуміти, що при всій схожості вимог найманих працівників у колективних трудових спорах, кожен конфлікт має свій причинно-наслідковий зв’язок його виникнення, галузеві, фінансово-економічні, територіальні, кадрові, психологічні  та комунікативні особливості. Фахівці НСПП враховують це, і, в правових рамках, за допомогою обов’язкових примирних процедур,   поетапно сприяють не тільки вирішенню конфліктів, а і зниженню соціальної напруги в трудових колективах. Кожна примирна процедура підвищує правову культуру сторін соціально-трудових відносин і сприяє налагодженню конструктивного діалогу. Отже переговорний процес та примирні процедури при координації досвідчених фахівців є самою ефективною мірою, що сприятиме деескалації конфліктів. Виступ начальника Відділення  був  підкріплений цифровим та ілюстративним матеріалом.

Переглядів: 766 | Додав: nspp_lugansk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]