НСПП

П`ятниця, 29.03.2024, 08:31
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Наше опитування
Чи виникають у Вас розбіжності із роботодавцем з питань невиконання вимог законодаства про працю
Всього відповідей: 58
loga.gov.ua
oblrada.lg.ua
Статистика
Головна » 2013 » Червень » 6 » Місцеві органи влади - головна рушійна сила у процесі погашення боргів на підприємствах Луганської області
15:17
Місцеві органи влади - головна рушійна сила у процесі погашення боргів на підприємствах Луганської області

05 червня 2013 року у режимі відеоселектору відбулося чергове засідання обласної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення),  пенсій, стипендій та інших соціальних виплат (далі – Комісія), в якому взяла участь начальник відділення НСПП в Луганській області Анна Мосіна.

Засідання відбулось під головуванням першого  заступника губернатора Луганської області Едуарда Лозовського за участю представників управлінь і департаментів облдержадміністрації, керівництва міст та районів області, де існують  підприємства-боржники різних форм власності.

Під час проведення заходу членами Комісії було розглянуто існуючий  стан справ з виплати боргів із заробітної плати і перспектива їх погашення на економічно активних підприємствах Луганської області.

В ході засідання голова Комісії Едуард Лозовський підкреслив, що місцеві органи влади є головною рушійною силою у процесі погашення боргів на підприємствах, розташованих на території міст і районів. «Ефективність вашої роботи з боржниками тепер буде безпосередньо пов’язана з питанням преміювання працівників місцевих адміністрацій», - заявив він.

Як зазначила у ході засідання Комісії директор Департаменту соціального захисту населення Луганської облдержадміністрації Олена Поліщук, упродовж травня п.р. загальна сума заборгованості із заробітної плати на підприємствах-боржниках області зменшилася на 4,2 млн. грн. або на 6,6%. На 01 червня 2013 року  вона становила 59,7 млн. грн.

О. Поліщук акцентувала увагу присутніх на тому, що за місяць заборгованість із виплати заробітної плати на  підприємствах комунальної форми власності зменшилась наполовину  і за станом на  31.05.2013 склала    2,1 млн. грн. Але ситуація з виплатою заборгованості на комунальних підприємствах, в тому числі – на підприємствах транспорту залишається тривожною. Загальна сума заборгованості  на них становить 1,4 млн. грн., а це 66,7% від загальної заборгованості по комунальним підприємствам області.

Незважаючи на позитивні зрушення, зазначила директор Департаменту соціального захисту населення в області ще залишаються підприємства, що мають найбільші борги із виплати заробітної плати. Особлива увага під час засідання Комісією була приділена підприємствам, на яких сума заборгованості найманим працівникам складає понад 2 млн. грн.: ВАТ ДХК «Луганськвуглеремонт» (м.Антрацит), ТОВ «Інтер-інвест вугілля» (м. Первомайськ), ТОВ «Шахта «Садова» (Антрацитівський район), ДВАТ «Свердловське шахтопрохідницьке управління по бурінню стволів і свердловин» і ТОВ «Східна вугільна компанія» (м. Свердловськ).

В ході роботи Комісії начальник відділення НСПП в Луганській області А. Мосіна повідомила про ускладнення стану соціально-трудових відносин на комунальному підприємстві «Комбінат з озеленення та благоустрою Краснолуцької міської ради», де 27.05.2013 НСПП зареєстрований колективний трудовий спір. Вона проінформувала, що з боку Відділення сторонам конфлікту було рекомендовано негайно розпочати примирні процедури згідно чинного законодавства України. Разом з тим, на теперішній час, за усним повідомленням особи, уповноваженої представляти інтереси найманих працівників і листа обкому галузевої профспілки від 05.06.2013 примирний орган не створений, що є порушенням статті 8 Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)», з причини відмови представника сторони роботодавця підписати документи про створення примирної комісії.   

Наприкінці засідання А. Мосіна звернула увагу на те, що  у випадку виникнення на підприємствах   адмінтериторій колективних трудових спорів – місцевим державним адміністраціям та місцевим органам самоврядування відповідними законами делеговані повноваження для здійснення заходів щодо вирішення таких конфліктів, а погашення заборгованості із виплати заробітної плати найманим працівникам комунальних підприємств – пряма зона відповідальності місцевої влади.   

За результатами розгляду питань порядку денного, голова Комісії надав відповідні доручення.         

       

 

Переглядів: 573 | Додав: nspp_lugansk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]