НСПП

Субота, 20.04.2024, 15:07
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Наше опитування
Чи виникають у Вас розбіжності із роботодавцем з питань невиконання вимог законодаства про працю
Всього відповідей: 59
loga.gov.ua
oblrada.lg.ua
Статистика
Головна » 2014 » Лютий » 20 » Підвищення рівня правової культури учасників соціально-трудових відносин – одне з основних завдань НСПП
11:10
Підвищення рівня правової культури учасників соціально-трудових відносин – одне з основних завдань НСПП

Відділення НСПП в Луганській області з метою підвищення рівня правової культури учасників соціально-трудових відносин продовжує використовувати всі можливості для розширення кола форм співпраці із зацікавленими державними органами,  організаціями та іншими структурами.

В рамках цієї роботи, 19 лютого поточного року начальник відділення НСПП в Луганській області Анна Мосіна виступила на обласному постійно діючому семінарі, організованому Головним управлянням юстиції у Луганській області, з доповіддю за темою «Порядок та практика вирішення колективних трудових спорів (конфліктів) в Луганській області». У заході взяли участь близько 50 представників юридичних служб територіальних органів міністерств, інших центральних органів виконавчої влади та державних підприємств, установ і організацій області. 

Всі аналітично-інформаційні матеріали, викладені в доповіді начальника відділення НСПП в Луганській області, були проілюстровані слайдами, підготовленими відділенням до проведення семінару в режимі презентації.

На початку свого виступу Анна Мосіна стисло ознайомила присутніх з основними завданнями Служби, підкреслив що система позасудового вирішення колективних трудових спорів (конфліктів) ось уже 15 років ефективно працює в Україні. Вона навела основні показники діяльності відділення НСПП за цей період, відзначив що це стало можливим завдяки напрацьованій за роки існування цілісній системі ефективних заходів щодо сприяння врегулюванню колективних трудових спорів (конфліктів) та попередження їх виникнення.

Також начальник відділення НСПП проінформувала слухачів семінару про результати аналізу виникнення колективних трудових конфліктів упродовж 1999-2013 років у розрізі міст та районів Луганської області, зауважив, що найбільш конфліктогенною територією був обласний центр – місто Луганськ. Це пов’язано і з більшою кількістю суб’єктів господарювання на даній території, і з більш високим рівнем правової культури учасників соціально-трудових відносин, який, як правило, зменшується в міру віддалення від обласного центру.

Не залишився поза увагою і моніторинг виникнення колективних трудових спорів (конфліктів)  на підприємствах, в установах і організаціях області у розрізі форм власності. При цьому Анна Михайлівна зазначила, що упродовж 2-х останніх років спостерігається зростання їх кількості на підприємствах комунальної форми власності (у 2012 році – 86% від загальної кількості зареєстрованих, в 2013 році – 50%). З початку поточного року у Луганській області вже виникло 3 колективних трудових конфлікти на підприємствах цієї форми власності, зокрема, на підприємствах міськелектротранспорту.

Окремо доповідач зупинилася на аналізі вимог найманих працівників, висунутих упродовж 1999-2013 років, який свідчить, що із загальної кількості вимог найбільшу питому вагу (55%) мають вимоги щодо невиконання вимог законодавства про працю; великий відсоток (39%) припадає на вимоги щодо виконання колективного договору, угоди; вимоги щодо укладення або зміни колективного договору, угоди складають незначний відсоток (2%). Така тенденція простежується  з моменту існування Служби.

Стосовно змісту вимог найманих працівників Анна Мосіна відзначила, що з роками їх спектр поступово розширювався. При цьому простежується пряма залежність змісту вимог від фінансово-економічного стану підприємств. Упродовж 2010-2011 років поряд з вимогами щодо погашення боргів із виплати заробітної плати на перший план виходять також вимоги стосовно підвищення рівня оплати праці. Однак, починаючи з 2012 року, знову переважає питома вага вимог, які стосуються своєчасності виплати заробітної плати та погашення боргів з неї. Ця тенденція зберігається і в поточному році.

Наочно, на діаграмі, слухачі побачили пряму залежність кількості акцій соціального протесту від кількості зареєстрованих колективних трудових спорів (конфліктів) по області. Так, починаючи з 2010 року спостерігається стійка тенденція зменшення акцій протесту на фоні зростання кількості зареєстрованих конфліктів.

Велику зацікавленість учасників заходу викликала інформація про порядок виникнення та вирішення колективного трудового спору (конфлікту) на виробничому рівні, яка була відображена на слайдах окремо по кожному етапу. При цьому лектором була акцентована увага на термінах, визначених законодавством для кожної процедури.

Разом з цим, начальник відділення НСПП акцентувала увагу юристів на тому, що 05 серпня 2012 року вступив в дію Закон України «Про організації роботодавців, їх об'єднання, права і гарантії їх діяльності», який оновив правовий статус роботодавців та їх об'єднань. І у зв'язку з цим кардинально помінялося уявлення про роботодавця як сторони колективного трудового спору (конфлікту) на виробничому рівні. Тепер стороною спору з боку роботодавця на виробничому рівні виступає юридична особа (підприємство, установа чи організація) або фізична особа-підприємець, які в рамках трудових відносин використовують працю фізичних осіб.

Лектор детально розповіла про порядок створення примирних органів та їх роль у своєчасному врегулюванні розбіжностей між найманими працівниками і роботодавцями.

Окрема увага з боку відділення НСПП була приділена умовам, за яких найманими працівниками можливо застосування страйку, та порядку його організації і проведення на виробничому рівні.

Наприкінці свого виступу Анна Михайлівна відзначила, що за період діяльності відділення НСПП в Луганській області накопичило великий досвід у питаннях практичного застосування законодавства про колективні трудові спори (конфлікти). Кожен конфлікт, безумовно, має свою специфіку, особливості, а, відповідно, вимагає індивідуального і нешаблонного підходу до його врегулювання. Згідно чинного законодавства, сторони колективного трудового спору (конфлікту), примирна комісія і трудовий арбітраж зобов'язані використати всі можливості, не заборонені законодавством. І саме від активної позиції сторін залежить позитивне вирішення спору. Зі свого боку, фахівці НСПП здійснюють правовий супровід вирішення спору на всіх його стадіях і надають кваліфіковану методично-консультаційну допомогу з питань практичного застосування положень Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)».

По закінченні заходу Анна Михайлівна відповіла на запитання учасників семінару.

Хід проведення обласного постійно діючого семінару для працівників юридичних служб був висвітлений на офіційному сайті Головного управляння юстиції у Луганській області.

Переглядів: 619 | Додав: nspp_lugansk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]