НСПП

Четвер, 25.04.2024, 15:59
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Наше опитування
Чи виникають у Вас розбіжності із роботодавцем з питань невиконання вимог законодаства про працю
Всього відповідей: 59
loga.gov.ua
oblrada.lg.ua
Статистика
Головна » 2014 » Лютий » 17 » По колективному трудовому спору на КП «Алчевськпастранс» трудовий арбітраж прийняв рішення
15:29
По колективному трудовому спору на КП «Алчевськпастранс» трудовий арбітраж прийняв рішення

Колективний трудовий спір на комунальному підприємстві «Алчевськпастранс» міста Алчевська  Луганської області зареєстрований розпорядженням НСПП 16 січня 2014 року з наступними вимогами найманих працівників: «1. Виплатити заборгованість із заробітної плати в повному обсязі з серпня 2013 року по грудень 2013 року. 2. Виплачувати заробітну плату відповідно до вимог статті 115 КЗпП України». В рамках вирішення даного конфлікту сторонами був утворений трудовий арбітраж, засідання якого відбулось 14 лютого 2014 року. З метою прийняття обґрунтованого рішення трудовими арбітрами були заслухані пояснення  представників сторін колективного трудового спору та витребувані необхідні документи.

            Під час проведення засідання трудового арбітражу керівник комунального підприємства поінформував, що заборгованість із виплати заробітної плати утворилась з об’єктивної причини - неотримання комунальним підприємством «Алчевськпастранс» в повному обсязі субвенцій з державного бюджету на компенсації витрат, пов’язаних з перевезенням пільгових категорій населення. Крім того,  у другому півріччі 2013 року сума субвенції неодноразово зменшувалася, і на кінець року її недоотримання склало більше двох млн.грн. Така ситуація негативно позначилася на фінансовому стані підприємства, що призвело до виникнення заборгованості із заробітної плати, відсутності коштів на придбання необхідних матеріалів та запчастин, що, в свою чергу, скоротило можливості випуску на лінію рухомого складу. Як результат, це викликало масове звільнення кваліфікованих водіїв. Таким чином, констатовані типові для підприємств міськелектротранспорту причини ускладнення стану  соціально-трудових відносин.       

При цьому з боку представників найманих працівників комунального підприємства, які вже майже півроку не отримують заробітну плату, відчувався рішучий настрій на проведення страйку.

         За поясненнями заступника Алчевського міського голови, 11.02.2014 з місцевого бюджету було виділено 2,0 млн.грн, за рахунок яких підприємство в змозі погасити борги за два с половиною місяці. Крім того, він довів присутнім про реалізацію програми розвитку міськелектротранспорту в м. Алчевськ, яка надасть можливість оптимізувати роботу приватних маршрутних таксі і допоможе комунальному підприємству «Алчевськпастранс» збільшити обсяги пасажироперевезення та сприятиме зростанню власних доходів. Разом з тим, представники Алчевського міськвиконкому звернули увагу, що ситуація на підприємстві, яке здійснює перевезення пільгових категорій пасажирів,  – не є проблемою тільки одного міста, тому потрібно невідкладно дану проблему вирішувати на рівні держави.

       З метою уникнення ескалації конфлікту було прийнято рішення звернутися до голови Луганської обласної державної адміністрації з пропозицією щодо створення обласної робочої групи з питання розгляду ситуації, яка склалася на підприємствах міськелектротранспорту області, на трьох з яких вже зареєстровано колективні трудові спори з причини тривалої невиплати заробітної плати, а на четвертому проходить процедура вступу до колективного трудового спору (конфлікту).
      
           Взявши до відома пояснення представників сторін колективного трудового спору (конфлікту) та вивчивши матеріали справи, трудовий арбітраж дійшов висновку, що вимоги найманих працівників є правомочними та підлягають
задоволенню.   

   Наприкінці засідання трудового арбітражу з боку відділення НСПП в Луганській області сторонам колективного трудового спору були надані роз’яснення, що Рішення трудового арбітражу розглядається сторонами колективного трудового спору в семиденний строк після його отримання. Якщо примирні органи не змогли врегулювати розбіжності між сторонами, причини розбіжностей з обґрунтуванням позицій сторін у письмовій формі доводяться до відома кожної із сторін колективного трудового конфлікту. У цьому разі наймані працівники мають право з метою виконання висунутих вимог застосовувати усі дозволені законодавством засоби.  

            
            
Переглядів: 559 | Додав: nspp_lugansk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]