НСПП

Середа, 24.04.2024, 06:01
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Наше опитування
Чи виникають у Вас розбіжності із роботодавцем з питань невиконання вимог законодаства про працю
Всього відповідей: 59
loga.gov.ua
oblrada.lg.ua
Статистика
Головна » 2014 » Березень » 27 » Посилення співпраці з профспілками в напрямку підвищення рівня правової культури учасників соціально-трудових відносин – вимога сьогодення
18:37
Посилення співпраці з профспілками в напрямку підвищення рівня правової культури учасників соціально-трудових відносин – вимога сьогодення

Відділення НСПП в Луганській області, в рамках укладеної Угоди про взаємодію з Федерацією профспілок Луганської області, активізує роботу в напрямку  підвищення рівня правової культури учасників соціально-трудових відносин, зокрема, з представниками первинних профспілкових організацій.

В рамках цієї роботи, 27 березня поточного року представники відділення НСПП в Луганській області взяли участь у семінарі-практикумі за темою: «Соціальна справедливість - загальновизнані цінності в демократичному суспільстві», організованому Федерацією профспілок Луганської області. У заході взяли участь   представники первинних профспілкових організацій підприємств, організацій та установ бюджетної і соціальної сфери області.

Відкрив семінар перший заступник голови Федерації профспілок Луганської області Дмитро Жураковський, який акцентував увагу на необхідності посилення захисної функції профспілок в сучасних умовах. Він відзначив, що ця функція може виражатися як в проведенні ефективної роботи в напрямку укладення колективних договорів, громадського контролю в межах своїх повноважень, так і через процедуру колективного трудового спору (конфлікту). Про регулювання трудових, соціально-економічних відносин між найманими працівниками і роботодавцями через колективний договір розповів заступник голови-начальник управління з питань захисту прав і гарантій трудящих Федерації профспілок Луганської області Михайло Погуляйко. Передаючи слово начальнику відділення НСПП в Луганській області Анні Мосіній, він відзначив посилення в останні роки взаємодії зі Службою в напрямку підвищення рівня правової культури учасників трудових відносин, що дозволило забезпечити певну соціальну стабільність не тільки на окремих підприємствах, а і в області взагалі.

Згідно порядку денного, начальник відділення НСПП в Луганській області Анна Мосіна виступила з доповіддю за темою: «Колективні трудові спори – порядок їх вирішення. Практика реалізації права робітників на колективний захист у разі виникнення розбіжностей з роботодавцем. Практичне застосування положень Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)». Всі аналітично-інформаційні матеріали, викладені в доповіді начальника відділення НСПП в Луганській області, були проілюстровані слайдами, підготовленими відділенням до проведення семінару в режимі презентації. Також спільно з Федерацією профспілок були підготовлені методичні рекомендації щодо порядку вступу та вирішення колективного трудового спору (конфлікту), оформлені у вигляді буклету, які були роздані учасникам заходу на електронному носії.

На початку свого виступу Анна Мосіна стисло ознайомила присутніх з основними завданнями та функціями Служби. При цьому вона зробила акцент на функції відділення НСПП – здійснення оцінки відповідності критеріям репрезентативності суб’єктів сторін профспілок і організацій роботодавців на територіальному рівні. З метою практичного застосування отриманої інформації, у вищезазначений  буклет включено перелік суб’єктів сторони профспілок, які визнані відділенням НСПП в Луганській області такими, що відповідають критеріям репрезентативності на територіальному рівні, а також наведено перелік документів, які необхідно надати для проходження оцінки відповідності критеріям репрезентативності на територіальному рівні.   

Основні показники діяльності відділення НСПП за період 1999-2013 роки проілюстрували пряму залежність кількості акцій соціального протесту від кількості зареєстрованих колективних трудових спорів (конфліктів) по області. Так, починаючи з 2010 року спостерігається стійка тенденція зменшення акцій протесту на фоні зростання кількості зареєстрованих конфліктів.

Не залишився поза увагою і моніторинг виникнення колективних трудових спорів (конфліктів)  на підприємствах, в установах і організаціях області у розрізі форм власності. При цьому Анна Михайлівна зазначила, що упродовж 3-х останніх років спостерігається зростання їх кількості на підприємствах комунальної форми власності, у тому числі і тих, що відносяться до бюджетної сфери. На прикладі Брянківського територіального медичного об’єднання міста Брянка Луганської області, в якому у 2012 році виникло 6 колективних трудових спорів (конфліктів), Анна Мосіна розповіла  типові проблемні питання, що спричиняють погіршення стану соціально-трудових відносин на підприємствах та в установах даної сфери діяльності. Головне, підкреслила вона, - профспілка не повинна постійно «входити в положення роботодавця», а першочергове її завдання - активно відстоювати трудові права та інтереси найманих працівників. Перший заступник голови Федерації профспілок Луганської області Дмитро Жураковський підтримав начальника відділення НСПП – він зауважив, що у випадку виникнення розбіжностей між найманими працівниками і роботодавцем доцільно саме профспілкам представляти інтереси трудового колективу під час врегулювання колективного трудового спору (конфлікту).

Окремо доповідач зупинилася на аналізі даних відділення НСПП щодо складу органів, уповноважених представляти інтереси найманих працівників у колективних трудових спорах (конфліктах), який показав, що, незважаючи на гарантії, надані членам виборних профспілкових органів чинним законодавством, не завжди первинні профспілкові організації виступають представниками найманих працівників у колективних трудових спорах (конфліктах). Так, з 30 колективних трудових спорів (конфліктів), зареєстрованих в 2013 році по Луганській області, профспілки представляли інтереси найманих працівників тільки в 12 спорах, що становить 40% від зареєстрованих (довідково: у 2011 році цей відсоток становив 82% ( 9 спорів з 11); в 2012 році - 71% ( 10 спорів з 14). Анна Михайлівна відмітила, що цього року з 4-х виниклих конфліктів профспілки представляють інтереси трудового колективу в 2 випадках. «Таким чином, - зазначила вона, - ми бачимо, що первинні профспілки не повною мірою використовують законодавство України для колективного захисту прав у сфері трудових відносин. Правова необізнаність, а іноді пасивність профспілкових лідерів певною мірою стримують трудовий колектив від вирішення своїх проблем в правовому полі, а коли ситуація на підприємстві стає критичною, наймані працівники не мають вибору і вдаються до єдиного, на їх думку, правильному шляху - страйку.

Велику зацікавленість учасників заходу викликала інформація про порядок виникнення та вирішення колективного трудового спору (конфлікту) на виробничому рівні, яка була відображена на слайдах окремо по кожному етапу. При цьому лектором була акцентована увага на термінах, визначених законодавством для кожної процедури. Лектор детально розповіла про порядок створення примирних органів та їх роль у своєчасному врегулюванні розбіжностей між найманими працівниками і роботодавцями, доповнюючи виступ прикладами з практики роботи.

І під час виступу, і після його закінчення начальник відділення  НСПП відповідала на багаточисельні запитання учасників семінару. Особливістю цього заходу стало те, що  навіть його організатори не очікували такого жвавого обговорення нагальних проблем в бюджетній сфері  та підняття учасниками значної кількості питань.  Саме за таку небайдужість Анна Мосіна подякувала присутніх.

Наприкінці свого виступу начальник відділення НСПП зазначила, що існуючий на даний момент порядок виникнення і вирішення колективних трудових спорів (конфліктів) є доволі складним. Така ситуація викликала необхідність розробки Нової моделі вирішення трудових спорів в Україні, яку здійснила і на даний момент завершила українсько-шведська експертна група. Одним з очікуваних результатів впровадження цієї нової Моделі є спрощення існуючої в Україні системи вирішення трудових спорів, а також підвищення ролі профспілок. Надалі передбачається широке обговорення розробленої Нової моделі вирішення трудових спорів в Україні сторонами соціального діалогу на всіх рівнях. З цією метою всі необхідні матеріали по Новій моделі доступні профспілкам всіх рівнів на офіційному сайті НСПП (адреса сайту вказано в буклеті). Таким чином, тільки завдяки спільним зусиллям соціальних партнерів можна впровадити в Україні дійсно ефективну систему вирішення трудових спорів, яка сприятиме досягненню соціального миру на ринку праці та соціальної стабільності в трудових колективах України.

Переглядів: 544 | Додав: nspp_lugansk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]