НСПП

Четвер, 25.04.2024, 15:50
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Наше опитування
Чи виникають у Вас розбіжності із роботодавцем з питань невиконання вимог законодаства про працю
Всього відповідей: 59
loga.gov.ua
oblrada.lg.ua
Статистика
Головна » 2013 » Лютий » 21 » Проблеми досягнення соціальної справедливості у суспільстві обговорені учасниками «круглого столу» на Луганщині
18:30
Проблеми досягнення соціальної справедливості у суспільстві обговорені учасниками «круглого столу» на Луганщині

19 лютого 2013 року  в Луганській облдержадміністрації, напередодні Всесвітнього дня соціальної справедливості, під головуванням заступника голови облдержадміністрації Анатолія Репицького відбулося засідання «круглого столу» за темою «Соціальна справедливість – запорука стабільного розвитку», в якому взяла участь начальник відділення НСПП в Луганській області Анна Мосіна. Основна мета заходу – привернення уваги суспільства, органів державної влади та інших державних органів, місцевого самоврядування, громадських організацій, фондів соціального страхування тощо до вирішення проблем, які сприятимуть встановленню соціальної справедливості як на території області, так і в Україні взагалі.

На засіданні «круглого столу» були присутні: керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, перший заступник голови Федерації профспілок Луганської області, голова Об’єднання Вільних профспілок Луганської області, генеральний директор громадської організації «Об’єднання організацій роботодавців Луганської області», директор Луганського обласного центру зайнятості, представники Державної інспекції праці у Луганській області, фондів соціального страхування, наукових установ тощо.

         Відкриваючи роботу «круглого толу», Анатолій Репицький відзначив, що серед основних напрямків діяльності обласної влади ˗ підвищення конкурентоспроможності продукції луганських підприємств, забезпечення продовольчої безпеки регіону, підвищення зайнятості населення, якісне реформування медицини, житлово-комунального господарства, транспортної інфраструктури. «Все це спрямовано на підвищення доходів населення, стабілізацію тарифів на комунальні послуги, підвищення зайнятості населення», - зазначив він.

         Директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олена Поліщук розповіла про стратегічні напрямки соціальної політики держави, спрямованих на забезпечення соціальної справедливості. Серед них основні – створення ефективної системи соціальної допомоги найбільш вразливим верствам населення; забезпечення продуктивної зайнятості; посилення зв’язків з громадськими формуваннями та соціальними партнерами та посилення захисту трудових прав і гарантій найманих працівників через колективно-договірне регулювання.

         Позицію Федерації профспілок Луганської області озвучив перший заступник голови Дмитро Жураковський. Він окреслив коло проблем, які хвилюють профспілки та призводять до існування соціальної  несправедливості, це:

- тіньова зайнятість населення, яка позбавляє працівників елементарних прав і можливостей соціального захисту;

- нерентабельна заробітна плата працівників. Головне завдання у цій сфері профспілки бачать у радикальному підвищенні оплати праці, щоб мінімальна зарплата на першому етапі хоча б відповідала фактичному прожитковому мінімуму;

- доволі високий розмір податку на доходи фізичних осіб. Парадоксальність ситуації у тому, що бізнес в Україні платить податків зі своїх капіталів менше, ніж працівник зі своєї зарплати;

- невідповідність цін, тарифів якості послуг і рівню зарплат працівників.

         В обговоренні проблеми тіньової зайнятості ініціатива перейшла до директора Луганського обласного центру зайнятості Сергія Болотського. Він підкреслив, що легалізація праці – це проблема, яка потребує нагального вирішення спільними зусиллями зацікавлених органів.

         У діалозі активну участь взяли голова Об’єднання Вільних профспілок Луганської області Володимир Сапуто та генеральний директор громадської організації «Об’єднання організацій роботодавців Луганської області» Микола Дейнегін. Кожний з них висловив свою думку про актуальні та болючі проблеми, які зараз турбують людей у сфері досягнення соціальної справедливості у суспільстві, завдання, що стоять у зв’язку із цим перед профспілками і роботодавцями. Обидва дійшли згоди, що сучасний час вимагає вирішення проблемних питань саме шляхом діалогу за столом переговорів.

         Це ствердження підтримала начальник відділення НСПП в Луганській області Анна Мосіна, яка зазначила: «Практика показала, що переговорний процес - надійна заміна застарілих командно-адміністративних методів. Це - вагомий морально-психологічний ресурс і краща модель реагування на розбіжності та ускладнення соціально-трудових відносин. При цьому будь-який моральний аргумент підтримує конкретний практичний метод. Таким методом, є соціальний діалог, який має використовувати і такий інструмент, як колдоговірна робота».

«Важливість колективного трудового договору  для стабільної роботи підприємства важко переоцінити, - підкреслила Анна Мосіна, - усвідомлюючи всю значимість цього документу, законодавець надав можливість сторонам соціально-трудових відносин  керуватися Законом України «Про колективні договори і угоди»,  а найманим працівникам, у разі порушень прав працівників та небажання роботодавців виконувати домовленості, - відстоювати свої права в рамках Закону України  «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)». Саме від використання цих можливостей залежать і умови праці, і рівень заробітної плати та інші питання соціальної справедливості у суспільстві».

         Також начальник відділення НСПП в Луганській області у діалозі з представником незалежних профспілок надала роз’яснення стосовно порядку проведення оцінки відповідності критеріям репрезентативності суб’єктів сторони профспілок на територіальному рівні.

Переглядів: 712 | Додав: nspp_lugansk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]