НСПП

П`ятниця, 19.04.2024, 02:21
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Наше опитування
Чи виникають у Вас розбіжності із роботодавцем з питань невиконання вимог законодаства про працю
Всього відповідей: 59
loga.gov.ua
oblrada.lg.ua
Статистика
Головна » 2013 » Грудень » 20 » Становлення і розвиток медіації та пробації в юридичній практиці (регіональний аспект) – тематика «круглого столу» Луганських науковців
16:00
Становлення і розвиток медіації та пробації в юридичній практиці (регіональний аспект) – тематика «круглого столу» Луганських науковців

       19 грудня поточного року в приміщенні Луганського державного університету внутрішніх справ ім. Е.О.Дідоренка (далі – ЛДУВС) відбулося засідання «круглого столу» за темою: «Становлення і розвиток медіації та пробації в юридичній практиці (регіональний аспект)». В роботі круглого столу взяли участь представники відділення Національної служби посередництва і примирення в Луганській області,  науковці, працівники слідчих органів, юстиції, адвокати, правозахисники, члени товариства конфліктологів та медіатори Луганської та Донецької областей, магістранти ЛДУВС, які займаються напрямком посередництва в юридичній практиці.

         Відкрив та був головою даного заходу доцент кафедри кримінології, конфліктології і соціології Олександр Звонок, який є незалежним посередником НСПП. Він зазначив, що сьогодні вирішення переважної більшості конфліктів (спорів) здійснюється шляхом застосування формальної процедури судочинства, де сторони можуть посилатися лише на задокументовані докази як на мотивовану підставу вимог та заперечень. Але судовий розгляд призводить до вирішення справи  на користь однієї із сторін, при цьому інтереси іншої сторони, як правило, залишаються незадоволеними.

         При цьому,  О.Звонок звернув увагу на те, що  медіація є гідною альтернативою судовому врегулюванню конфліктів (спорів), де взаємоприйнятне рішення базується виключно на пошуку балансу інтересів сторін шляхом проведення низки переговорів між ними, висловлення думок (пропозицій) за участю незалежної особи – посередника, який діє на засадах незалежності та неупередженості, сприяє підтримці  та розвитку між сторонами культури їхніх відносин, досягненню позитивного результату і взаємопорозуміння у конфлікті (спорі), що між ними виник. З огляду на вищенаведене  було підкреслено особливу роль Національної служби посередництва і примирення,  яка має 15-річний досвід у сфері практичного застосування  медіаційних технологій у  врегулюванні колективних трудових конфліктів.

         Зі свого боку начальник відділення НСПП  в Луганській області Анна Мосіна ознайомила присутніх з досвідом Відділення в напрямку вирішення колективних трудових спорів (конфліктів), навела і кількісні показники діяльності та продемонструвала наглядний  матеріал, що  ілюструє пряму залежність  стану вирішення колективних трудових конфліктів від проведення примирних процедур. Особу зацікавленість викликав досвід щодо вибору  сторонами форми примирних процедур та результативність вирішення конфліктів після їх проведення.

         Учасниками «круглого столу»  також були обговорені деякі пропозиції щодо необхідних змін до низки законів України, в тому числі, і до Закону України „Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)”. Начальником Відділення НСПП було проінформовано присутніх про  результати шведсько-українського проекту, оскільки він стосувався формування нової моделі вирішення колективних трудових спорів (конфліктів),  якою вагома роль надається саме переговорним процедурам.

         Переваги посередництва та допомоги медіаторів були озвучені і представниками слідчих органів, і представниками судейської системи, і правозахисниками, які підкреслили, що такі технології мають бути на ринку нових юридичних послуг, оскільки значно скорочують час на ресурси при розгляді судових справ і сприяють зниженню емоціональної складової сторін конфлікту.

         За підсумками засідання учасниками «круглого столу» також були висловлені висновки та надані пропозиції стосовно доопрацювання та прийняття проекту Закону України «Про медіацію»  з метою впровадження процесуальних можливостей  застосування програм примирення у відповідності до світових стандартів. 

Переглядів: 590 | Додав: nspp_lugansk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]