НСПП

Субота, 20.04.2024, 16:14
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Наше опитування
Чи виникають у Вас розбіжності із роботодавцем з питань невиконання вимог законодаства про працю
Всього відповідей: 59
loga.gov.ua
oblrada.lg.ua
Статистика
Головна » 2013 » Серпень » 21 » У роботі з погашення боргів із виплати заробітної плати насамперед повинні враховуватися інтереси найманих працівників
14:42
У роботі з погашення боргів із виплати заробітної плати насамперед повинні враховуватися інтереси найманих працівників

20 серпня поточного року  представник відділення НСПП в Луганській області взяв участь у черговому засіданні обласної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат (далі – Комісія), на якому розглядався стан погашення заборгованості із виплати заробітної плати на підприємствах області, де зафіксовані найбільші суми боргів найманим працівникам.

         Відкриваючи засідання Комісії, головуючий – перший заступник голови Луганської облдержадміністрації Едуард Лозовський, надав загальну оцінку стану погашення заборгованості із виплати заробітної плати на підприємствах, в установах та організаціях Луганщини. Він відзначив, що позитивним моментом є зменшення боргів у порівнянні з попереднім місяцем на 900 тис.грн.  найманим працівникам економічно активних підприємств, у тому числі на 500 тис.грн. – підприємств державної форми власності. Разом з тим, взагалі по області заборгованість із виплати заробітної плати за місяць зросла на 300 тис.грн. Щоб такого не допустити надалі, необхідно активізувати діяльність місцевих територіальних комісій з питань погашення заборгованості із заробітної плати , а також посилити відповідальність посадових осіб за роботу в цьому напрямку – відзначив він.

          Значна увага під час засідання Комісії була приділена розгляду ситуації, що склалася у товаристві з обмеженою відповідальністю «Інтер-інвест вугілля» міста Первомайськ, на якому у грудні 2012 року НСПП був зареєстрований колективний трудовий спір. У зв'язку з падінням майже вдвічі ціни на марку вугілля, що добувається шахтою, власник ТОВ «Інтер-інвест вугілля - канадська компанія, заявила про свою відмову від підприємства. Через відсутність фінансування з боку інвестора заробітна плата найманим працівникам виплачена лише за квітень поточного року у розмірі 20% і заборгованість перед шахтарями складає більше 4 млн. грн. В свою чергу, це викликало загострення соціальної ситуації на підприємстві.

         Голова Комісії повідомив, що, за ініціативою Луганської облдержадміністрації, створена державна комісія за участю фахівців Міненерговугілля України, яка безпосередньо на місці  вивчила ситуацію у товаристві з обмеженою відповідальністю «Інтер-інвест вугілля» з усіх боків і дала ряд рекомендацій щодо виходу з кризової ситуації.

         Члени Комісії відзначили, що значна сума заборгованості із виплати заробітної плати також залишається на державному підприємстві «Луганськвуглеремонт». Причиною накопичення боргів найманим працівникам стала відсутність замовлень на товарну продукцію, що, в свою чергу,  викликало  незавантаженість виробничих площ. З метою здійснення превентивних заходів в напрямку поліпшення трудових відносин відділення НСПП в Луганській області в липня 2013 року взяло на облік стан соціально-трудових відносин на цьому підприємстві. Під час засідання були озвучені можливі шляхи надходження коштів для погашення боргів найманим працівникам.

Інформація, отримана відділенням НСПП під час засідання Комісії, буде використана з метою здійснення моніторингу підприємств, установ та організацій, де ускладнення  соціально-трудових відносин може призвести до виникнення колективних трудових спорів (конфліктів).

Переглядів: 633 | Додав: nspp_lugansk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]