НСПП

Середа, 24.04.2024, 11:51
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Наше опитування
Чи виникають у Вас розбіжності із роботодавцем з питань невиконання вимог законодаства про працю
Всього відповідей: 59
loga.gov.ua
oblrada.lg.ua
Статистика
Головна » 2013 » Лютий » 28 » Відбулась нарада-семінар за участю представників позаштатних інституцій НСПП
17:20
Відбулась нарада-семінар за участю представників позаштатних інституцій НСПП

26 лютого 2013 року відділенням НСПП в Луганській області у приміщенні Луганської обласної ради проведена нарада-семінар за участю представників позаштатних інституцій НСПП.

Проведення заходу було приурочено до 15-річчя підписання Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)». У ньому взяли участь перший заступник голови Федерації профспілок Луганської області Дмитро Жураковський, завідуюча відділом правової роботи Федерації Наталія Данькіна, представники: обласних галузевих профорганізацій Галина Бєловол і Володимир Тікунов, Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Людмила Гончарова, які є арбітрами НСПП, ​​посередники та завідуючі інформаційно-консультаційними центрами (далі - ІКЦ) НСПП, ​​а також особи, зараховані до кадрового резерву відділення НСПП.

На порядку денному стояли питання підведення підсумків роботи відділення НСПП в Луганській області в 2012 році, визначення подальших шляхів взаємодії з представниками позаштатних інституцій НСПП в 2013 році, а також інформування учасників про зміни, внесені в минулому році в чинне законодавство про колективні трудові спори.

Відкрила семінар начальник відділення НСПП Анна Мосіна, яка підкреслила, що 15 років тому прийняття Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)» було нагальною потребою, оскільки соціальна напруженість досягла межі і працівники масово виходили на акції протесту, в тому числі і страйки. «Завдяки дієвій системі вирішення колективних трудових спорів, яка складалася роками, вдалося погасити вибухи соціальної напруженості, - відзначила вона, - і переконати працівників в ефективності вирішення розбіжностей в правовому полі. У цій системі чимала роль відведена позаштатним інституціям НСПП. Наші, луганські арбітри і посередники є представниками і роботодавців, і профспілок усіх рівнів (як традиційних, так і нетрадиційних), і місцевих органів виконавчої влади, та органів місцевого самоврядування. Це надає сторонам колективних трудових спорів широкий спектр вибору і забезпечує кваліфікований всебічний розгляд вимог найманих працівників».

Про досягнення відділення НСПП в Луганській області в 2012 і подальші плани роботи з представниками позаштатних інституцій в 2013 році розповіла завідувач сектора аналітично-інформаційної роботи та прогнозування Тетяна Трошина. Вона зазначила, що 20-25 колективних трудових спорів - це практично щорічний показник, при цьому їх географія і сфери діяльності, де вони виникають - постійно розширюються. Відмінною рисою минулого року стало зменшення спорів на вугільних підприємствах області, які традиційно вважаються найбільш конфліктногенними. Найбільша кількість конфліктів припала на підприємства житлово-комунальної сфери і охорони здоров'я. Особливістю ж минулого року стало виникнення 6-ти колективних трудових спорів у Брянківському територіальному медичному об'єднанні. В рамках вирішення цих конфліктів була створена примирна комісія, на засідання якої були запрошені представники Луганської облдержадміністрації, Брянківського міськвиконкому та обласної галузевої профспілки. Це дозволило спільно обговорити проблеми медичного об'єднання та намітити шляхи поступового виходу із складеної ситуації.

Завідувач сектора відділення НСПП підкреслила, що по кожному колективному трудовому спору, який зареєстрований в 2012 році, проведені примирні процедури - прийняті рішення примирної комісії або трудового арбітражу. У січні-грудні 2012 року при координації відділення НСПП було проведено 7 засідань трудових арбітражів, 47 погоджувальних зустрічей та 19 засідань примирних комісій.  За роки своєї діяльності відділення НСПП в Луганській області накопичило величезний досвід з координації роботи трудових арбітражів, тільки за останні два роки при координації відділення проведено 34 засідання трудових арбітражів.

Заступник начальника відділення НСПП в Луганській області - начальник відділу правового забезпечення Євген Березін розповів присутнім про зміни, які були внесені до законодавства про колективні трудові спори в 2012 році. «Слід зазначити, що таких змін було три« хвилі », - зазначив Євген Березін. Він акцентував увагу представників профспілок на практичному застосуванні положень Закону України «Про соціальний діалог в Україні», особливо в частині визначення сторін соціального діалогу на локальному рівні. Він підкреслив, що для участі у колективних переговорах з укладення колдоговорів репрезентативними суб'єктами профспілкової сторони будуть первинні профспілкові організації. На практиці ж, не завжди профспілки враховують цю норму.

Із заключним словом виступила начальник відділення НСПП Анна Мосіна, яка подякувала всім присутнім представникам позаштатних інституцій НСПП за взаємодію зі Службою, висловила надію, що надалі співпраця буде тільки розвиватися і ставати більш ефективною. Вона підкреслила, що велика кількість колективних трудових спорів, перш за все, свідчить про підвищення рівня правової культури, як найманих працівників, профспілкових лідерів, так і роботодавців.

Переглядів: 608 | Додав: nspp_lugansk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]