НСПП

Четвер, 18.04.2024, 11:27
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Наше опитування
Чи виникають у Вас розбіжності із роботодавцем з питань невиконання вимог законодаства про працю
Всього відповідей: 59
loga.gov.ua
oblrada.lg.ua
Статистика
Головна » 2013 » Вересень » 19 » Використання важелів повноважень державних органів та профспілок у захисті прав найманих працівників
16:34
Використання важелів повноважень державних органів та профспілок у захисті прав найманих працівників

Використання важелів повноважень  державних органів та профспілок у захисті прав найманих працівників обговорено на «круглому столі»  у Федерації профспілок Луганської області

                В рамках виконання плану заходів щодо святкування 15-річної річниці створення НСПП та згідно Угоди про взаємодію із Федерацією профспілок Луганської області (далі – Федерація) 18 вересня 2013 року у приміщенні Федерації відбулося засідання «круглого столу» за темою: «Застосування норм законодавства України у випадку виникнення заборгованості із виплати заробітної плати». В його роботі прийняли участь:  голова Федерації Володимир Тураєв, його заступник Михайло Погуляйко, начальник відділення НСПП в Луганській області Анна Мосіна,  заступник начальника – начальник відділу правового забезпечення відділення НСПП в Луганській області Євген Березін, заступник начальника Територіальної державної інспекції з питань праці у Луганській області Олег Кувичко  та голови обласних профспілкових організацій.

    Засідання «круглого столу» проходило під головуванням  голови Федерації профспілок Луганської області В.Тураєва. В ході виступу він зазначив, що завдяки взаємодії з Відділенням НСПП в Луганській області та Територіальною державною інспекцією з питань праці у Луганській області вдалося  активізувати роботу в напрямку ліквідації заборгованості із виплати заробітної плати на підприємствах, в установах та організаціях області. Він зверну увагу учасників «круглого столу» на ефективність взаємодії профспілок із цими державними органами. При цьому він зазначив, що така взаємодія – це дієвий важіль роботи профспілок під час реалізації захисних функцій.  

Продовжила тему порядку денного начальник Відділення А.Мосіна. Вона розповіла, що за 15 років існування Національної служби посередництва і примирення Відділенням напрацьована цілісна система заходів щодо сприяння врегулюванню колективних трудових спорів (конфліктів) та попередження їх виникнення. Як показав аналіз, більше половини вимог, висунутих найманими працівниками упродовж усього періоду стосувалися своєчасної виплати заробітної плати та погашення заборгованості з неї. Ефективність  роботи Служби була доведена статистичними даними про реєстрацію та хід вирішення колективних трудових спорів. Так, в результаті роботи Відділення у тісній співпраці із соціальними партнерами упродовж усієї діяльності Служби повернуто найманим працівникам більш 400 млн.грн. При цьому до уваги присутніх були надані графіки та діаграми, що дозволило обговорити учасникам круглого столу залежність стану соціально-трудових відносин від розвитку економіки.   

 

Жвавий діалог викликало питання представництва інтересів найманих працівників у колективних трудових спорах головами профкомів. В ході обговорення відзначено позитивний досвід співпраці із керівництвом Федерації профспілок області та із головою Луганської обласної профспілкової організації працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення. Завдяки спільним злагодженим діям Відділення та обкому ЖКГ була погашена заборгованість із виплати заробітної  плати на комунальному підприємстві «Комбінат з озеленення та благоустрою Краснолуцької міської ради», яка накопичувалася майже рік. Активна робота велася також із Луганською обласною профспілковою організацією працівників охорони здоров’я, за результатом якої вдалося погасити заборгованість із виплати заробітної плати медичним робітникам міста Брянка. При цьому Відділення відмічає  пасивність профспілок деяких галузей при наявності чисельних порушень прав найманих працівників, в т.ч. і щодо своєчасності виплати заробітної плати.

З боку голів  обкомів профспілок було наголошено на фактори, що утримують профлідерів установ та підприємств  від відкритого конфлікту із роботодавцем та на тиск з боку адміністрації підприємств.

А.Мосіна   констатувала, що реєстрація колективного трудового спору та розгляд вимог найманих працівників означає нову правову особливість колективного захисту прав працівників, нові правовідносини між ними та роботодавцями, що дає можливість залучити до вирішення колективних трудових спорів та до роботи у примирних процедурах органи влади різних рівнів,   особливо по підприємствах комунальної форми власності, структурних підрозділів облдержадміністрації. А офіційна реєстрація вимог – це також і додатковий  захист прав представницьких органів.  Відділення має досвід роботи і із центральними органами управління при вирішенні колективних трудових конфліктів, що також дало позитивні результати. Саме тому незрозумілим є невикористання цього потенціалу, а в окремих випадках - навіть перешкоджання з боку деяких профкомів вступу у колективний трудовий спір працівників підприємств. Тому працівники не обирають голів профкомів своїми представниками у спорах.  В середньому по роках існування Служби  представництво інтересі найманих працівників при вирішенні колективних трудових спорів по Луганській області склало трохи більше половини спорів. При цьому в останні роки за допомогою Федерації представництво профспілок  збільшилося, що сприяє конструктивному діалогу в ході примирних процедур.

Про основні завдання Територіальної державної інспекції з питань праці у Луганській області в напрямку реалізації державної  політики з питань державного нагляду та контролю за дотриманням законодавства про працю розповів заступник начальника Територіальної державної інспекції з питань праці у Луганській області Олег Кувичко. 

Він зазначив, що з початку 2013 року державними інспекторами праці з метою скорочення заборгованості з виплати заробітної плати здійснено 283 перевірки дотримання законодавства про працю на 215 суб’єктах господарювання – боржниках по заробітній платі. За результатами перевірок складено та направлено до суду 114 протоколів про адміністративні правопорушення, винесено 89 постанов про накладення адміністративних штрафів на суму 80,6 тис.грн. Матеріали 126 перевірок скеровано до правоохоронних органів для відповідного реагування. Порушено 15 кримінальних справ.

В результаті вжитих заходів погашена заборгованість із виплати заробітної плати на суму понад 19,5 млн. грн.

Іще одним обговореним питанням став термін „прострочена заборгованість”, яку найчастіше використовують різні державні органи та громадські організації.  Анною Мосіною чітко озвучена позиція Відділення, що будь-яка затримка виплати заробітної плати та авансу є порушення ст115 КЗпП, а найманим працівникам байдуже, коли надходить статистична звітність про заборгованість. Тому до питання порушення законодавства необхідно відноситися принципово.

Анна Мосіна підкреслила, що в рамках колективних трудових спорів при невеликій чисельності працівників Відділення та відсутності  структурних підрозділів у містах та районах області погашено за 8 місяців 2013 року більше 7 мільйонів гривень боргів найманим працівникам та вирішено 51% інших вимог працівників, що стосувалися порушень законодавства про працю.

С заключним словом перед присутніми виступив заступник голови Федерації профспілок Луганської області Михайло Погуляйко, який розповів про використання потенціалу обласної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат  та про ефективні результати роботи із Відділенням НСПП в Луганській області та Територіальною державною інспекцією з питань праці у Луганській області.  Він підбив підсумки цієї співпраці та акцентував увагу на тому, що проблема своєчасної виплати заробітної плати повинна вирішуватися спільними зусиллями. «Важливо мати підтримку як соціальних партнерів в особі Відділення НСПП в Луганській області, Територіальної державної інспекції з питань праці у Луганській області, так і Департаментів обласної державної адміністрації, а також мати від профспілкових лідерів оперативну достовірну інформацію про випадки порушень прав найманих працівників» - зазначив він.

 

Переглядів: 756 | Додав: nspp_lugansk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]