НСПП

П`ятниця, 26.04.2024, 02:18
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Наше опитування
Чи виникають у Вас розбіжності із роботодавцем з питань невиконання вимог законодаства про працю
Всього відповідей: 59
loga.gov.ua
oblrada.lg.ua
Статистика
Головна » 2014 » Липень » 7 » 03 липня 2014 року відбулась нарада-семінар за участю представників позаштатних інституцій НСПП
16:03
03 липня 2014 року відбулась нарада-семінар за участю представників позаштатних інституцій НСПП

03 липня 2014 року відділенням НСПП в Луганській області проведена планова нарада-семінар за участю представників позаштатних інституцій НСПП. Не дивлячись на те, що участь у даному заході змогла взяти невелика кількість представників позаштатних інституцій, на семінарі відбувся  конструктивний діалог та обмін інформацією.

На порядку денному стояли питання підведення підсумків роботи відділення НСПП в I півріччі 2014 року, стан соціально-трудових відносин на підприємствах області найбільш конфліктогенних галузей, визначення подальших шляхів взаємодії з представниками позаштатних інституцій НСПП в сьогоднішніх  умовах.

Відкрила семінар начальник відділення НСПП Анна Мосіна, яка стисло поінформувала про підсумки роботи упродовж січня-червня поточного року. При цьому вона підкреслила, що упродовж 2-х останніх років спостерігається тенденція збільшення кількості ускладнень стану соціально-трудових відносин на підприємствах, в установах і організаціях комунальної та державної форм власності. Так, з 20 колективних трудових спорів (конфліктів), вирішенню яких відділення НСПП сприяло у поточному році, 9 спорів виникло на підприємствах комунальної форми власності та 9 – на державних підприємствах. Окрім цього, стан соціально-трудових відносин на 9 підприємствах області упродовж I півріччя 2014 року було взято на облік відділення НСПП, з них 4 підприємства мають комунальну форму власності. Узагальнення причин виникнення цих ускладнень свідчить, що основна причина погіршення трудових відносин – це несвоєчасна виплата заробітної плати та накопичення заборгованості з неї.

В свою чергу, серед підприємств комунальної форми власності переважна більшість припадає на сферу житлово-комунального господарства. Це пояснюється тим, що збільшується заборгованість найманим працівникам цієї сфери діяльності з причин ненадходження коштів за надані послуги, зниження замовлень, проблемами із проходженням коштів через органи держказначейства.

По другому питанню виступили арбітр НСПП, яка розповіли про стан соціально-трудових відносин в медичних установах та закладах області,  та посередник НСПП.  Арбітр НСПП повідомила, що стурбованість викликає стан виплати заробітної плати медичним працівникам. Так, в трудових колективах окремих медичних установ Луганської області не виплачено аванс за червень, або виплачено у розмірі 30%. Посередник НСПП зазначила, що упродовж останнього місяця значно зросла кількість підприємств приватної форми власності, які припиняють свою діяльність. У зв’язку з цим, проблемні   питання - дотримання норм чинного законодавства щодо вивільнення працівників та повного розрахунку з ними. Разом з тим, підкреслили доповідачі, з огляду  на суспільно-політичну  ситуацію, наймані працівники більш стурбовані долею своїх підприємств, подальшим їх функціонуванням.  

Із заключним словом виступила начальник відділення НСПП, яка подякувала всім присутнім представникам позаштатних інституцій НСПП за взаємодію зі Службою. Вона підкреслила, що на теперішній час у напрямку забезпечення стабільності трудових відносин чимала роль відведена позаштатним інституціям НСПП, які є представниками і роботодавців, і профспілок усіх рівнів, і місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування. Від їх небайдужості, професійного рівня залежить своєчасне інформування відділення НСПП та, в свою чергу, оперативне реагування фахівців Служби на ускладнення стану соціально-трудових відносин на проблемних підприємствах, в установах і організаціях Луганської області.



 

Переглядів: 611 | Додав: nspp_lugansk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]