НСПП

Неділя, 28.04.2024, 21:24
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Наше опитування
Чи виникають у Вас розбіжності із роботодавцем з питань невиконання вимог законодаства про працю
Всього відповідей: 59
loga.gov.ua
oblrada.lg.ua
Статистика
Головна » 2012 » Березень » 22 » Луганські шахтобудівельники готуються до масового страйку
17:41
Луганські шахтобудівельники готуються до масового страйку

Трудовий колектив публічному акціонерному товаристві „Трест „Луганськшахтопроходка” м. Луганськ вимагає погасити підприємству борги за виконані ще у 2010 році роботи, сума якого складає майже 20 млн.грн, з яких 10 млн. грн. невиплачена заробітна плата.

У зв’язку із загостренням стану соціально-трудових відносин з питання невиплати працівникам заборгованості із виплати заробітної плати розпорядженням Національної служби посередництва і примирення від 04.05.2011 № 112-р на даному підприємстві зареєстровано колективний трудовий спір між найманими працівниками та генеральним директором з наступною вимогою: „Погасити заборгованість із заробітної плати з нарахуваннями у сумі 19,5 млн.грн. найманим працівникам публічного акціонерного товариства „Трест Луганськшахтопроходка” міста Луганська, яка накопичувалась в результаті відсутності розрахунків за виконані роботи по ш.№ 10 „Нововолинська” Міністерством енергетики та вугільної промисловості України за 2009-2010 рр.”

В рамках діючого законодавства, при координації Відділення НСПП в Луганській області, по даному спору  проведені всі примирні процедури. Трудовий арбітраж, розглянувши вимоги працівників, прийняв рішення по суті трудового спору про їх правомірність та  повне  задоволення. В липні 2011 року було погашено 3243,4 тис. грн. боргів найманим працівникам, однак, в подальшому спостерігається зростання заборгованості із виплати заробітної плати (довідково: за станом на 01.03.2012 заборгованість із виплати заробітної плати з нарахуваннями складає 25 млн. 875 тис.грн.), у зв’язку з чим рішення трудового арбітражу до теперішнього часу не виконано. Така ситуація стала наслідком того,  що не усунена першопричина, що призвела до виникнення колективного трудового спору, – залишилась заборгованість з боку Міністерства енергетики та вугільної промисловості України за виконане державне замовлення.

На узгоджувальних зустрічах сторони спору констатували, що всі звернення до галузевого міністерства та в інші вищі інстанції позитивного результату не дали. Не виконанні і обіцянки, надані 27 лютого 2012 року міністром Ю.Бойком під час його зустрічі із профлідерами  шахтарських та шахтобудівних підприємств, що лише посилило  рівень соціальної напруги в трудових колективах.

Таким чином, всі правові кроки з боку працівників для задоволення своїх вимог позитивного результату не дали. З огляду на складену ситуацію,  наймані працівники вирішили реалізувати право на колективний захист своїх прав шляхом проведення страйку.

22.03.2012 відділення НСПП в Луганській області отримало письмове повідомленням органу, який очолює  страйк у публічному акціонерному товаристві „Трест „Луганськшахтопроходка” м. Луганськ, про прийняття найманими працівниками на загальних зборах 20.03.2012 рішення щодо оголошення страйку на підприємстві.

            Почати страйк наймані працівники  публічного акціонерного товариства „Трест „Луганськшахтопроходка” планують 20.04.2012 о 8 годині ранку, тривалістю 72 дні: з 20.04.2012 по 29.06.2012. Орган, що очолює страйк, повідомив, що страйк буде проводитися виключно у межах цього періоду, тільки у робочі дні і тільки у робочий час на добровільній основі  у формі невиконання своїх трудових обов’язків. Анонсована кількість страйкуючих – 100 осіб. При цьому,  до участі у страйку запрошені колишні працівники, яким також заборговано зарплату.

         Основна вимога: „Погасити заборгованість із виплати заробітної плати з нарахуваннями  у сумі 19,5 млн.грн. найманим працівникам публічного акціонерного товариства „Трест „Луганськшахтопроходка” м. Луганськ, яка накопичилась в результаті відсутності розрахунків за виконані роботи по шахті № 10 „Нововолинська” Міністерством енергетики та вугільної промисловості України за 2009-2010 рр.”

         Мета страйку – вирішити колективний трудовий спір між найманими працівниками ПАТ „Трест „Луганськшахтопроходка” м. Луганськ  та генеральним директором ПАТ „Трест „Луганськшахтопроходка” м. Луганськ (реєстраційний номер 40-11/12-В) з питання задоволення вищезазначеної вимоги.

         Окрім цього, найманими працівниками даного підприємства заплановано застосування інших акцій протесту під час проведення Україною фінальної частини Чемпіонату Європи з футболу „Євро 2012”, а саме: 3-х акцій протесту у формі мітингу в м. Луганську – 27.04.2012,   15.05.2012 та 14.06.2012 із залученням до участі у них колишніх найманих працівників підприємства, яким не виплачено заробітну плату. Приблизна кількість учасників даних заходів становить 150 осіб.

  З боку Відділення були надані роз’яснення та консультації щодо проведення страйку в рамках правового поля.

Слід зазначити, що солідарну підтримку працівникам Тресту висловили та письмово підтвердили профспілки шахтарських  колективів та центральний комітет профспілки  будівельників України. Тому можливе розростання цієї акції у масштабні протестні дії.

Прогнозуючи такий хід подій, 20.03.2012  начальник  Відділення ініціювала зустріч з виконуючим обов’язки голови Луганської облдержадміністрації Остапенко О.С., в ході якої інформувала про загострення стану соціально-трудових відносин та підвищення протестної активності в трудовому колективі у ПАТ „Трест Луганськшахтопроходка” міста Луганська З боку Відділення акцентовано  увагу на типовість проблем трудових колективів із галузевими міністерствами та готовність їх підтримати протестні дії працівників, що почнуть страйк.

В ході розмови начальником Відділення внесена пропозиція стосовно проведення наради із запрошенням зацікавлених у вирішенні даної проблеми управлінь Луганської облдержадміністрації та повноважних представників галузевого міністерства  для вироблення конкретних шляхів задоволення вимог найманих працівників вугільної та шахтобудівельної галузі з метою знаходження компромісних рішень та попередження непередбачуваних наслідків дестабілізації соціально-трудових відносин.

 

Переглядів: 835 | Додав: nspp_lugansk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Ani  
0
That's a well-toughht-out answer to a challenging question

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]