НСПП

Неділя, 28.04.2024, 22:40
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Наше опитування
Чи виникають у Вас розбіжності із роботодавцем з питань невиконання вимог законодаства про працю
Всього відповідей: 59
loga.gov.ua
oblrada.lg.ua
Статистика
Головна » 2012 » Листопад » 19 » Підвищення рівня правової культури представників профспілок – важливий напрямок діяльності відділення НСПП в Луганській області
12:17
Підвищення рівня правової культури представників профспілок – важливий напрямок діяльності відділення НСПП в Луганській області

14 листопада 2012 року у приміщенні промислово-економічного коледжу міста Краснодон відбувся семінар-практикум для профспілкового активу Краснодонської територіальної організації профспілки працівників вугільної промисловості України, в якому взяла участь завідувач сектора аналітично-інформаційної роботи та прогнозування відділення НСПП в Луганській області Тетяна Трошина.

Відкрив семінар заступник голови Краснодонського територіального комітету профспілки працівників вугільної промисловості (далі – ППВП) України Сергій Ширінкін, який привітав усіх учасників заходу і оголосив порядок денний.

Про роль інформаційної роботи у формуванні позитивного іміджу профспілок і мотивацію профспілкового членства розповів представник відділу організаційної та інформаційної роботи центрального комітету ППВП України Віталій Конопльов. Лектор звернув увагу, що у сучасній інформаційній роботі значну роль відіграє наявність у будь-якої організації офіційного сайту, а також уміння взагалі використовувати  матеріали, що розміщуються у мережі Інтернет.

Враховуючи, що від рівня правової культури учасників соціально-трудових відносин, зокрема, профспілкових органів в якості представників трудового колективу, залежить своєчасність та результативність врегулювання розбіжностей, представник відділення НСПП в Луганській області виступила з доповіддю за темою: «Колективні трудові спори – порядок їх вирішення. Практика реалізації права працівників на колективний захист у випадку виникнення розбіжностей з роботодавцем».

У відповідності із визначеною темою, 90 представників профспілкових комітетів були ознайомлені з порядком вступу у колективний трудовий спір, примирними процедурами, які застосовуються з метою врегулювання розбіжностей, а також позитивною практикою вирішення вимог найманих працівників, зокрема, на вугільних підприємствах області.

Під час своєї промови Тетяна Трошина відзначила, що роль профспілок і їх об'єднань у питаннях колективного захисту прав та інтересів працівників важко переоцінити. Статтею 26 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» закріплені права профспілок, їх об'єднань у вирішенні колективних трудових спорів, до них слід віднести:
-
право профспілок, їх об’єднань  представляти інтереси працівників при вирішенні колективних трудових спорів (конфліктів) у порядку, визначеному законодавством;
-
право представників профспілок брати участь у діяльності примирних комісій, трудових арбітражів та інших органів, які розглядають колективний трудовий спір.

Тетяна Трошина акцентувала  увагу присутніх на тому, що у випадках, коли профспілки представляють інтереси трудового колективу у спорі, вдається більш плідно встановити взаємодію із представниками роботодавця та налагодити конструктивний діалог.  Крім цього, безумовними перевагами того, що профспілка представляє інтереси найманих працівників є те, що представники профспілок практично завжди обізнані в питаннях правового вирішення колективних трудових спорів (конфліктів) та трудового законодавства України  в цілому, і, як наслідок – ефективно проводяться примирні процедури з розгляду висунутих найманими працівниками вимог, відсутнє порушення з боку найманих працівників та їх представників законодавства про колективні трудові спори (конфлікти). 

З боку відділення учасникам семінару був наданий аналіз даних по Луганській області з представництва інтересів найманих працівників при вирішенні колективних трудових спорів за період з 1999 по 2012 рік. Цей аналіз показав, що в останні роки довіра найманих працівників до профспілок в якості захисників їх трудових прав та гарантій зростає. Так, в минулому році з 11 колективних трудових спорів в 9 інтереси найманих працівників представляли профспілки, в поточному році із 9 конфліктів - у 8-ми випадках.

Завідувач сектора НСПП підкреслила, що визнання Краснодонської територіальної організації  профспілки робітників вугільної промисловості репрезентативною на території міста Краснодон дозволяє їй приймати участь у колективних переговорах з укладення територіальних угод та делегувати своїх представників до органів соціального діалогу, що сприятиме зростанню авторитета профспілки та посиленню рівня соціального захисту членів даної профспілки, члени якої налічують більше 31 відсотка зайнятого населення міста Краснодон.   

Після закінчення своєї доповіді Тетяна Трошина відповіла на питання присутніх. Заступник голови Краснодонського територіального комітету профспілки працівників вугільної промисловості України подякував за корисну інформацію щодо практичного застосування законодавства про колективні трудові спори та  висловив сподівання на подальшу плідну взаємодію.

Переглядів: 621 | Додав: nspp_lugansk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]