НСПП

Понеділок, 29.04.2024, 04:41
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Наше опитування
Чи виникають у Вас розбіжності із роботодавцем з питань невиконання вимог законодаства про працю
Всього відповідей: 59
loga.gov.ua
oblrada.lg.ua
Статистика
Головна » 2011 » Грудень » 9 » Питання погашення заборгованості із виплати заробітної плати повинно вирішуватися і профільними міністерствами
17:20
Питання погашення заборгованості із виплати заробітної плати повинно вирішуватися і профільними міністерствами

На засіданні робочої групи з координації дій місцевих органів виконавчої влади щодо забезпечення податкових та інших надходжень до бюджетів і погашення заборгованості із заробітної плати й соціальних виплат, яке відбулося 08.12.2011, Едуард Лозовський зазначив, що, за даними щотижневого моніторингу стану погашення заборгованості із виплати заробітної плати на підприємствах Луганської області, протягом листопада поточного року обсяги невиплаченої заробітної плати скоротилися на 42,8 млн.грн., або на 31,4 відсотка. В засіданні робочої групи прийняла участь начальник відділення НСПП в Луганській області Анна Мосіна.

         Однак, викликає занепокоєння той факт, що основна сума заборгованості зосереджена на підприємствах промисловості, вугільної та автомобільної сфер діяльності області. Це, насамперед, склалося з причини невиконання фінансових зобов’язань профільних міністерств перед підприємствами. Виконання зобов’язань може позбавити багато суб’єктів господарської діяльності від баласту у вигляді постійно перехідної заборгованості із виплати заробітної плати, що сприятиме  їх виробничої діяльності.

         Найбільшим постійним боржником залишається Хімічне казенне об’єднання ім. Г.І. Петровського міста Красний Луч, де сума невиплаченої заробітної плати на сьогоднішній день становить 6,0 млн. грн. Основною причиною такої заборгованості є те, що у підприємства відсутні державні замовлення, які є обов’язковими для казенних підприємств.  Згідно ст.76 Господарського кодексу України вони повинні складати не менш 50% від виробничого плану. Так, у 2011 році фінансовим планом підприємства, затвердженим Міністерством промислової політики України, було передбачено держзамовлення в обсязі майже 35 млн.грн., але підприємству воно не доведено. Також підприємству з 2009 року не компенсовано з боку Мінпромполітики України 4,8 млн.грн. за проведену підприємством  комплексну утилізацію боєприпасів на загальну суму 9,5 млн.грн.

         „Таке скрутне становище на підприємстві вже викликало виникнення колективних трудових спорів у структурних підрозділах Хімічного казенного об’єднання ім. Г.І. Петровського”, - відмітила А.Мосіна. Також вона додала, що у разі неврегулювання вищезазначених проблем наймані працівники можуть знову вдатися до колективного захисту своїх трудових прав. Думку начальника відділення НСПП підтримав заступник голови Федерації профспілок Луганської області М.Погуляйко, який повідомив, що в знак протесту працівники 13 цехів хімоб’єднання  зібрали підписи під заявою про недовіру до керівництва підприємства.

Крім того, і А.Мосіна, і М.Погуляйко підняли питання стосовно стану виплати заробітної плати у Публічному акціонерному товаристві «Трест Луганськшахтопроходка»  (м.Луганськ). Саме несплата за виконання державного замовлення з боку Міністерства енергетики та вугільної промисловості України стала основною причиною виникнення заборгованості із виплати зарплати та вимивання коштів з підприємства.  Багаторазові обіцянки міністерства оплатити підтверджені актами перевірок суми за будівництво шахти не виконуються, тому на підприємстві виникла заборгованість по зарплаті в сумі 23,6 млн.грн., що стало причиною виникнення колективних трудових спорів (конфліктів).  До вирішення конфліктів підключилася обласна держана адміністрація, з боку представницького органу було звернення навіть  до омбудсмена Ніни .Корпачової, але всі звернення з боку регіональних державних структур до центральних органів влади необґрунтовано повертаються на розгляд на місця. Важелів для вирішення таких проблем немає на рівні регіону. Разом з тим,  знову прийнято рішення звернутися від імені облдержадміністрації до основного дебітора підприємства – Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, оскільки борг на підприємстві перевищив 20 млн.грн.

         При підведенні підсумків засідання було зазначено, що для успішної та продуктивної роботи в напрямку зменшення боргів найманим працівникам необхідно іще посилити роботу, особливо на місцях з предметною розмовою із сторонами соціально-трудових відносин. І, головне, проводити  узгоджувальну  роботу на усіх рівнях влади.    

Переглядів: 1003 | Додав: nspp_lugansk | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 1
1 Gurinder  
0
I cannot tell a lie, that really hleepd.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]