НСПП

Понеділок, 29.04.2024, 08:40
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Наше опитування
Чи виникають у Вас розбіжності із роботодавцем з питань невиконання вимог законодаства про працю
Всього відповідей: 59
loga.gov.ua
oblrada.lg.ua
Статистика
Головна » 2011 » Грудень » 19 » Проблеми забезпечення охорони праці та промислової безпеки на малих вугледобувних підприємствах недержавної форми власності розглянуті на Лу
14:19
Проблеми забезпечення охорони праці та промислової безпеки на малих вугледобувних підприємствах недержавної форми власності розглянуті на Лу

16 грудня поточного року начальник відділення НСПП в Луганській області прийняла участь у спільній розширеній нараді Луганської облдержадміністрації, обласної ради, Міненерговугілля та Держгірпромнагляду з питання „Про стан роботи місцевих органів влади із забезпечення охорони праці та промислової безпеки на малих вугледобувних підприємствах недержавної форми власності”.

В її роботі прийняли участь перший заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості України І.Попович, начальник Управління промислової безпеки і охорони праці у вугільній промисловості Міненерговугілля І.Ященко, голова обласної ради В.Голенко, голова облдержадміністрації В.Пристюк, голова Державної податкової адміністрації в Луганській області О.Антіпов, перший заступник начальника Держгірпромнадзору в Луганській області В.Чістоклетов, а також керівники вугледобувних регіонів області, малих вугледобувних підприємств недержавної форми власності Луганської області та інші.

Враховуючи важливість вищезазначеного питання, це вже друга нарада в такому форматі. Перша, на якій були відпрацьовані чіткі принципи спільної роботи малих вугледобувних підприємств, місцевих органів влади та контролюючих структур, необхідні для успішної роботи шахт, відбулася 20 жовтня 2011 року. «Наша спільна робота з жорсткого контролю за дотриманням всіх норм законності в роботі малих шахт – не кампанійщина і не разова акція. Це постійна системна робота», – завірив голова Луганської облдержадміністрації Володимир Пристюк. За його словами, сьогодні статус малих шахт дозволяє їм вести законний вуглевидобуток, але при цьому необхідно дотримуватися всіх законодавчих норм: по техніці безпеки, своєчасній оплаті праці та податковим і бюджетним відрахуванням.

Перший заступник міністра енергетики та вугільної промисловості України Ігор Попович заявив, що травматизм, у тому числі зі смертним результатом, у вугільній галузі зростає, в основному, за рахунок недержавних малих шахт. Він наголосив, що закінчується період лояльного відношення до всіх порушників і будуть прийматися самі жорсткі заходи реагування відповідно до законодавства.

Як відзначив начальник Управління промислової безпеки і охорони праці у вугільній промисловості Міненерговугілля Ігор Ященко, з 155 загиблих в аваріях на шахтах України гірників 75 загинули внаслідок аварій на недержавних вуглевидобувних підприємствах, 25 - на малих приватних шахтах. З 180 українських приватних шахт тільки половина уклала договори з гірничорятувальною службою на обслуговування у випадку аварій. У Луганській області з 104 таких підприємств на обслуговуванні у рятувальників тільки 62.

На Луганщині вже складений єдиний реєстр малих приватних шахт, повідомив 1-й заступник начальника Держгірпромнадзору в Луганській області Валерій Чістоклетов. В ньому зареєстровано 81 підприємство, 66 з них ведуть гірські роботи, інші перебувають у підготовчій стадії, ще 137 підприємств тільки оформляють необхідну документацію. За словами Валерія Чістоклетова, після перевірки 54 малих шахт по 34 виробленням видані приписання по закриттю.

«Обласна влада вкрай зацікавлена в тому, щоб малі шахти продовжували працювати і розвиватися, - відзначив, підводячи підсумки наради голова облдержадміністрації Володимир Пристюк. - Адже вони допомагають нам вирішити проблему зайнятості чоловічого населення саме на тих територіях, де вона гостро стоїть через закриття крупних державних вугільних підприємств». Губернатор упевнений, що ідею створення в області малих шахт можна врятувати спільними зусиллями самих шахтарів, контролюючих організацій і органів влади. «Якщо порушення не припиняться, то позиція стосовно малих шахт буде переглянута: залишаться працювати тільки ті, хто можуть забезпечити людям безпечну працю та гідну оплату», - відзначив голова облдержадміністрації.

Враховуючи, що питання порушення роботодавцями законодавства про охорону праці є одним з головних чинників дестабілізації стану соціально-трудових відносин на підприємствах вугільної галузі, відділенням НСПП в Луганській області була підготовлена інформація з проблемних питань  стосовно забезпечення охорони праці та промислової безпеки у даній сфері діяльності. Зокрема, з боку відділення НСПП була акцентована увага на тому, що з 52 колективних трудових спорів (конфліктів), зареєстрованих упродовж 1999-2011  років на вугільних підприємствах, в 13 спорах, або 25%, висунуті вимоги саме з питань охорони праці,  а їх вирішення за станом на 16.12.2011 складає лише 73%. Проблеми з охорони праці не вирішуються роками ані на рівні самих підприємств, ані на рівні профільного міністерства. І в більшості випадків наймані працівники, що вступили у колективні трудові конфлікти,  пройшли всі законодавчо передбачені примирні процедури. Таким чином, у разі подальшого невиконання роботодавцями вимог трудового колективу може бути застосований страйк для захисту своїх прав, про що повідомляють відділення НСПП під час проведення примирних процедур.

Недотримання вимог чинного законодавства про охорону праці на вугільних підприємствах, особливо недержавної форми власності, – це соціальна проблема, і вирішувати її треба спільними зусиллями і місцевих органів влади,  і профспілок, і усіх зацікавлених державних органів. З метою запобігання ускладнень з питань охорони праці доцільно рекомендувати трудовим колективам вугільних підприємств недержавної форми власності більш ретельно відноситись до своїх прав шляхом укладення колдоговорів та здійснення постійного контролю за їх виконанням.

Вищезазначена інформація надана заступнику голови облдержадміністрації з метою її врахування при підготовці протокольних доручень, обов’язкових для подальшого виконання.

Переглядів: 1617 | Додав: nspp_lugansk | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]