НСПП

П`ятниця, 26.04.2024, 11:19
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Наше опитування
Чи виникають у Вас розбіжності із роботодавцем з питань невиконання вимог законодаства про працю
Всього відповідей: 59
loga.gov.ua
oblrada.lg.ua
Статистика
Головна » 2013 » Лютий » 19 » Відбулася узгоджувальна зустріч представників сторін колективного трудового спору на державному підприємстві „Луганськвугілля”
15:37
Відбулася узгоджувальна зустріч представників сторін колективного трудового спору на державному підприємстві „Луганськвугілля”

15 лютого 2013 року, за координацією відділення НСПП в Луганській області, відбулася планова узгоджувальна зустріч представників сторін колективного трудового спору на державному підприємстві (далі – ДП)  „Луганськвугілля”  міста Луганськ, який виник 21 березня 2011 року. В рамках вирішення вищезазначеного спору:

-         сторонами був утворений трудовий арбітраж, який прийняв обов’язкове для виконання Рішення;

-         комісією відділення НСПП в Луганській області проведено позапланове вивчення стану додержання законодавства про колективні трудові спори на державному підприємстві «Луганськвугілля» з відповідними висновками і пропозиціями;

-         за зверненням органу, уповноваженого представляти інтереси найманих працівників, прийнято Рішення відділення НСПП по суті конфлікту.

На порядку денному узгоджувальної зустрічі стояло питання щодо  проведення аналізу стану виконання вимог найманих працівників, які стосуються встановлення рівня оплати праці згідно чинного законодавства і колективного договору, а також забезпечення працівників засобами індивідуального захисту згідно визначених норм.

Під час обговорення першої вимоги щодо здійснення перерахунку заробітної плати усім працівникам, виходячи з розміру законодавчо встановленої мінімальної заробітної плати, сторони дійшли згоди, що вона втратила свою актуальність, оскільки у вимозі є посилка на державний бюджет України на 2011 рік.

Жвавий діалог викликала друга вимога найманих працівників по виконанню статті 3 Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці», оскільки сторони конфлікту мають різні думки стосовно практичного застосування цієї статті при формуванні тарифної сітки (схеми посадових окладів).

Про стан виконання третьої, четвертої та п’ятої вимог трудового колективу представники роботодавця ДП «Луганськвугілля» надали письмову інформацію, згідно якої на теперішній час ці вимоги залишаються не вирішеними. При цьому наймані працівники погодилися, що проблема забезпечення своєчасної виплати заробітної плати в строки, визначені колективним договором, і виплати заробітної плати за час відпустки не пізніше ніж за три дні до початку відпустки  є типовою.  Вона притаманна  вугільним підприємствам не тільки області, а й України взагалі, оскільки пов’язана з недостатнім обсягом держпідтримки та надходженням до підприємства коштів за реалізоване вугілля від ДП «Вугілля України» наприкінці місяця. Таким чином, вищезазначені питання необхідно вирішувати, перш за все, на державному рівні.

Під час узгоджувальної зустрічі заступник начальника відділення-начальник відділу правового забезпечення Євген Березін проінформував присутніх про законодавчі нововведення в Україні, які призвели до процесу перегляду окремих положень Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)». Одна із змін у вищезазначеному Законі прямо повязана із набуттям чинності Закону України «Про організації роботодавців, їх об’єднання, права і гарантії їх діяльності» від 22 червня 2012 року №5026-VI. Зокрема, законодавчі нововведення радикально змінили коло суб’єктів, які по відношенню до найманих працівників, профспілки можуть виступати протилежною стороною у колективному трудовому спорі на всіх рівнях його виникнення. Такі зміни,  можуть стати причиною труднощів, з якими наймані працівники зіткнуться при застосуванні ними  страйку як крайнього засобу вирішення конфлікту.

Разом з тим, відзначив Євген Березін, що у відповідності до статті 13 Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)», сторони конфлікту зобов’язані використати для врегулювання спору всі можливості, не заборонені законодавством.

З огляду на вищезазначене, з боку відділення НСПП в Луганській області представницькому органу найманих працівників запропоновано проаналізувати отриману під час узгоджувальної зустрічі інформацію та визначитись із доцільністю  існування даного колективного трудового спору.

 

Переглядів: 595 | Додав: nspp_lugansk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]