НСПП

Понеділок, 29.04.2024, 02:43
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Наше опитування
Чи виникають у Вас розбіжності із роботодавцем з питань невиконання вимог законодаства про працю
Всього відповідей: 59
loga.gov.ua
oblrada.lg.ua
Статистика
Головна » 2012 » Березень » 22 » Виконання Регіональної угоди - запорука стабільності соціально-трудових відносин в регіоні.
17:39
Виконання Регіональної угоди - запорука стабільності соціально-трудових відносин в регіоні.

На запрошення Голови Федерації профспілок Луганської області (далі – ФПЛО) Володимира Тураєва, 21 березня 2012 року представники відділення НСПП в Луганській області  прийняли участь у засіданні Ради Федерації профспілок Луганської області.  на якому розглядалися  результати виконання Регіональної угоди між обласною державною адміністрацією, обласними об’єднаннями організацій роботодавців та підприємців, профспілковими обласними об’єднаннями і обласними профспілковими організаціями за 2011 рік.

В обговоренні питання прийняли участь  Голова Федерації профспілок України  (далі - ФПУ) Юрій Кулик, заступник голови ФПЛО Михайло Погуляйко, генеральний директор громадської організації «Об’єднання організацій роботодавців Луганської області» Микола Дейнегін, голова Луганського теркому профспілки працівників вугільної промисловості (далі - ППВП) Олександр Бічев, голова  Луганської шахтобудівельної організації ППВП Олексій Швечиков, голова обласної організації профспілки працівників будівництва та промбудматеріалів Анатолій Сагін та інші представники профспілок області виробничого та галузевого рівнів.

Під час свого виступу заступник голови ФПЛО М.Погуляйко озвучив результати виконання зобов'язань Регіональної угоди в 2011 році, при цьому ним були використані  ключові моменти з аналітично-інформаційних матеріалів, підготовлених Відділенням. Пропозиції Відділення щодо подальшого виконання окремих розділів Регіональної угоди були враховані в резолютивній частині постанови Ради.

Продовжив обговорення підсумків Регіональної угоди генеральний директор громадської організації «Об’єднання організацій роботодавців Луганської області» М.Дейнегін. Він  висловився щодо необхідності активізації з боку підписантів Регіональної угоди механізмів захисту в напрямку збереження підприємств вітчизняного виробництва і створення умов для подальшого функціонування підприємств, які є майже єдиними виробниками продукції певного виду в Україні.

Активну позицію щодо захисту найманих працівників публічного акціонерного товариства (далі - ПАТ) «Трест Луганськшахтопроходка» під час свого виступу виявив голова  Луганської шахтобудівельної організації ППВП О.Швечиков. В травні 2011 року НСПП у ПАТ «Трест Луганськшахтопроходка» був зареєстрований колективний трудовий спір між найманими працівниками  та директором з вимогою: «Погасити заборгованість із заробітної плати з нарахуваннями у сумі 19,5млн.грн. найманим працівникам ПАТ «Трест Луганськшахтопроходка» міста Луганська, яка накопичувалась в результаті відсутності розрахунків за виконані роботи по ш №10 «Нововолинська» Міністерством енергетики та вугільної промисловості України за 2009-2010 роки».  На сьогоднішній день, разом із Відділенням НСПП, - повідомив О.Швечиков, - по даному спору використані всі можливі заходи щодо вирішення проблеми і проведені всі примирні процедури в рамках діючого законодавства. Однак рішення трудового арбітражу до теперішнього часу не виконане, і заборгованість із виплати заробітної плати продовжує існувати та зростати. Така ситуація стала наслідком того, що не усунена першопричина, яка призвела до виникнення колективного трудового спору, – залишилась заборгованість з боку Міністерства енергетики та вугільної промисловості України за виконане державне замовлення. Він констатував, що всі звернення до галузевого міністерства та в інші вищі інстанції позитивного результату не дали. Не виконані і обіцянки, надані 27.02.2012  міністром Ю.Бойком під час його зустрічі із профлідерами  шахтарських та шахтобудівних підприємств, що лише посилило  рівень соціальної напруги в трудових колективах. З огляду на складену ситуацію, 20 березня п.р.  наймані працівники ПАТ «Трест Луганськшахтопроходка» на загальних зборах вирішили реалізувати право на колективний захист своїх прав шляхом проведення страйку з 20 квітня по 29 червня 2012 року.

Існуючим соціально-економічним станом вугледобувних підприємств занепокоєний і голова Луганського теркому ППВП О.Бічев. Він  повідомив, що державне підприємство «Луганськвугілля» знаходиться на грані біологічного виживання. З 8 шахт ДП «Луганськвугілля» тільки в 6 шахтах працюють лави. Вкрай  складному стані знаходяться шахти Фащевська та шахта ім. Артема, які майже не працюють і не виконують необхідний обсяг здобичі вугілля.  Державної підтримки ледь вистачає на виплату заробітної плати і то несвоєчасно. Забезпечити заробітну плату трудящим відповідно до законодавчо встановленого рівня, з об’єктивних причин, керівництво ДП не має можливості. Охорона праці знаходиться на низькому рівні, забезпеченість засобами індивідуального захисту залишається на рівні 90-х років минулого століття. Все це провокує втрату кваліфікованих кадрів. Також він проінформував, що, як і у випадку з попередньо названим трудовим колективом,  на даний час не виконується рішення трудового арбітражу по колективному трудовому спору, який  зареєстрований НСПП  на ДП «Луганськвугілля» в березні 2011 року. Майже рік при координації НСПП проводились примирні процедури та узгоджувальні зустрічі,  але  спір залишається невирішеним.  Шахтарі знаходяться в розпачі і вважають, що для стабілізації потрібні відповідні заходи з боку рідного галузевого міністерства.

Але Міністерство енергетики та вугільної промисловості України фінансові вливання бачить лише шляхом залучення інвесторів. Саме це і хвилює шахтарів, оскільки вони на собі відчувають недофінансування галузі, що відбивається на зниженні соціальних гарантій, передбачених законодавством. Крім того, з профспілками навіть не радяться по багатьом життєво важливим напрямкам для підприємства та людей, що на ньому працюють. Їх навіть не повідомили хто саме стане інвестором. Тому шахтарі та їх профлідери  сподіваються, що передача вугільних підприємств у концесію буде мати «прозорий вигляд». При цьому сподіваються, що  шахти, кваліфіковані кадри будуть збережені, буде збережена і соціальна сфера.

Надалі виступили голови обласних профільних (агропромислового комплексу, будівництва) та первинних профспілок закладів охорони здоров’я, культури, які відверто говорили про проблеми, що існують у трудових колективах, та надавали пропозиції щодо реалізації Регіональної угоди у 2012 році.

Наприкінці обговорення підсумків виконання зобов'язань Регіональної угоди в 2011 році,  Голова Федерації профспілок України Юрій Кулик у своїй промові акцентував увагу аудиторії на тому, що збільшення мінімальної заробітної плати є найголовнішим питанням, яке обговорюється Федерацією профспілок України з органами влади. Окрім заробітної плати, самими актуальним питаннями профспілок і представників влади є соціальна складова бюджету країни і прийняття нового Трудового кодексу. Він також додав, що ФПУ не влаштовує соціальна частина Державного бюджету на 2012 рік. Наприкінці виступу Ю.Кулик запевнив, що усі ці питання Федерація профспілок України активно обговорює з Прем'єр-Міністром України Миколою Азаровим, Президентом України Віктором Януковичем і головою Союзу роботодавців України Дмитром Фірташем. Таким чином, почався продуктивний тристоронній соціальний діалог між профспілками, Урядом та роботодавцями.

Наприкінці заходу начальник відділення НСПП в Луганській області А.Мосіна спілкувалася із заступником голови ФПЛО і начальником Головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації щодо стану соціально-трудових відносин на підприємствах області і надала свої пропозиції відносно стабілізації ситуації в області на поточний рік. 

 

Переглядів: 807 | Додав: nspp_lugansk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]