НСПП

Неділя, 28.04.2024, 21:17
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Наше опитування
Чи виникають у Вас розбіжності із роботодавцем з питань невиконання вимог законодаства про працю
Всього відповідей: 59
loga.gov.ua
oblrada.lg.ua
Статистика
Головна » 2011 » Грудень » 9 » Здійснена оцінка відповідності критеріям репрезентативності Об’єднаної профспілки робітників міста (м.Луганськ)
17:17
Здійснена оцінка відповідності критеріям репрезентативності Об’єднаної профспілки робітників міста (м.Луганськ)

В листопаді поточного року до відділення НСПП в Луганській області  із заявою про здійснення оцінки відповідності критеріям репрезентативності звернулася Об’єднана  профспілка робітників міста (м.Луганськ).

Комісією відділення НСПП в Луганській області (далі – Комісія) було проаналізовано низку відповідних документів, на підставі яких встановлено наступне.

Об’єднана  профспілка робітників міста (згідно документів органу юстиції) легалізована шляхом реєстрації. Дана організація має статус місцевої професійної спілки.

Загальна чисельність членів профспілок, які входять до Об’єднаної  профспілки робітників міста, станом на 01.01.2011 складає 9615 осіб. Відповідно до Порядку оцінки відповідності критеріям репрезентативності та підтвердження репрезентативності суб’єктів сторін профспілок та організацій роботодавців, затвердженого наказом НСПП  від  21 липня 2011 року № 73, Комісії необхідно було здійснити порівняння даних про загальну чисельність вищезазначеної профспілки з даними органу статистики про чисельність зайнятого населення по місту Луганську.

Враховуючи, що планом статистичних спостережень Держкомстату України не передбачено сбір даних щодо чисельності  зайнятого населення по містах та районах області, Комісією були прийняті відповідні заходи щодо отримання інформації про чисельність зайнятого населення по місту Луганську від інших місцевих органів і установ. Так, були надіслані листи- запити до таких суб’єктів: Луганського міського центру зайнятості, виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків та професійних захворювань України в Луганській області, виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в Луганській області, Луганського міського голови. Однак, у відповідях зазначених суб’єктів не містилося конкретної інформації щодо чисельності зайнятого населення за 2010 рік по місту Луганську. Тому Комісія розробила власну формулу для розрахунку чисельності зайнятого населення по містах та районах області, яка буде використовуватися у подальшій роботі.

В результаті здійснених розрахунків, було встановлено, що загальна чисельність членів профспілок, які входять до Об’єднаної  профспілки робітників міста, складає  4,6%  від зайнятого населення по місту Луганську при необхідності за законом не менше 2%.

 Таким чином, дана профспілка відповідає критеріям репрезентативності за загальною кількістю членів профспілок, яких об’єднує ця громадська організація.

До складу Об’єднаної  профспілки робітників міста входять 19 членських профспілкових організацій, вона має необхідну територіальну розгалуженість, оскільки членські профспілкові організації, що входять до її складу, діють  на низці підприємств, установ та організацій міста Луганська.

З огляду на результати проведеної оцінки відповідності критеріям репрезентативності, відділення НСПП в Луганській області прийняло рішення про відповідність критеріям репрезентативності Об’єднаної  профспілки робітників міста на територіальному рівні (на території міста Луганська) та видати даній профспілки свідоцтво про відповідність критеріям репрезентативності.

05 грудня 2011 року на апаратній нараді під головуванням Луганського міського голови Сергія Кравченка відбулося урочисте вручення Свідоцтва про відповідність критеріям репрезентативності Об’єднаної  профспілки робітників міста (м.Луганськ).

Свідоцтво вручила начальник відділення НСПП в Луганській області Анна Мосіна, яка під час своєї промови зазначила: „В поточному році набрав чинності Закон України „Про соціальний діалог в Україні”. Саме він, діалог, покликаний забезпечити стабільність при взаємодії, урівноважити сили та повноваження головних соціальних партнерів: влади, профспілок як представників зайнятого населення и роботодавців.

Результатом соціального діалогу повинна стати домовленість, угода:

-         генеральна – на національному рівні,

-         галузева – на рівні галузей економіки,

-         регіональна – на рівні адмінтериторій.

Від підписантів цих угод – малих конституцій на певних рівнях залежить якість цих угод, їх реалістичність та контроль за виконанням.

Однак репрезентативними можуть бути не усі! Визначення репрезентативності, або повноваження на таке представництво – покладено з липня поточного року на Національну службу посередництва і примирення.

У нас вже визначені підписанти обласної, регіональної угоди. І зараз першою репрезентативною для ведення соціального діалогу на рівні міста Луганська визнана Об’єднана  профспілка робітників міста. Це значить, що міська влада може сміло вступати в діалог  з Об’єднаною  профспілкою робітників міста для ведення колективних переговорів з укладення територіальної угоди та формування органів соціального діалогу, оскільки для цього на сьогодні є всі правові підстави.”

Наприкінці свого виступу начальник відділення НСПП в Луганській області поздоровила учасників апаратної наради з Днем місцевого самоврядування, побажала усім присутнім плідних переговорів та відсутності будь-яких конфліктів.

Зі свого боку, Луганський міський голова Сергій Кравченко подякував відділення НСПП за ефективну діяльність в напрямку стабілізації соціально-трудових відносин як на окремих підприємствах, так і по місту Луганську взагалі та висловив надію на подальшу плідну співпрацю.

Переглядів: 818 | Додав: nspp_lugansk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]