НСПП

Понеділок, 29.04.2024, 05:47
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Наше опитування
Чи виникають у Вас розбіжності із роботодавцем з питань невиконання вимог законодаства про працю
Всього відповідей: 59
loga.gov.ua
oblrada.lg.ua
Статистика
Головна » 2012 » Березень » 14 » Знято з реєстрації чотири колективних трудових спори у відокремленому підрозділі «Шахта «Первомайська» ДП «Первомайськвугілля»
15:37
Знято з реєстрації чотири колективних трудових спори у відокремленому підрозділі «Шахта «Первомайська» ДП «Первомайськвугілля»

Упродовж лютого-квітня 2011 року Національною службою посередництва і примирення було зареєстровано 4 колективних трудових спора із 8 вимогами найманих працівників відокремленого підрозділу «Шахта «Первомайська» державного підприємства «Первомайськвугілля» м.Золоте м.Первомайськ Луганської області висунутих до генерального директора державного підприємства «Первомайськвугілля» м.Первомайськ. Основні вимоги стосувалися питань рівня та своєчасності виплати заробітної плати, своєчасності проведення атестації робочих місць за умовами праці, забезпечення побутовим паливом і спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального захисту відповідно до встановлених норм.

В рамках вирішення даних чотирьох колективних трудових спорів за координацією відділення НСПП в Луганській області (далі - Відділення) сторонами конфлікту були утворені трудові арбітражі, які у березні-травні 2011 року провели 10 засідань. Трудовими арбітражами були прийняті рішення по суті колективних трудових спорів, обов’язкові для виконання.

За сприяння Відділення та усіх зацікавлених органів відбувалося поступове задоволення вимог найманих працівників відокремленого підрозділу «Шахта «Первомайська» ДП «Первомайськвугілля». Саме в ході врегулювання конфліктів між сторонами був налагоджений соціальний діалог, завдяки чому вдалося поетапно вирішувати проблеми без застосування протестних дій. В березні 2012 року, враховуючи результати вирішення колективних трудових спорів на вищезазначеному підприємстві та з огляду на налагоджений соціальний діалог із роботодавцем, орган, уповноважений представляти інтереси трудового колективу, прийняв рішення припинити дані колективні трудові спори у зв’язку із частковим виконанням  вимог найманих працівників.

       Таким чином, завдяки спільним зусиллям соціальних партнерів, налагоджену взаємодію соціальних партнерів стан соціально-трудових відносин у відокремленому підрозділі «Шахта «Первомайська» державного підприємства «Первомайськвугілля» був стабілізований.

        Під час проведення  узгоджувальних зустрічей сторін означених колективних трудових спорів учасники неодноразово констатували позитивні зміни стосовно атестації робочих місць, отримання засобів індивідуального захисту, світильників, оскільки до реєстрації колективного трудового конфлікту ці питання роками не вирішувалися. Але забезпечення ними в необхідній кількості залишається проблемним, не повністю вирішені і питання щодо розміру тарифних ставок та своєчасної виплати зарплати. При цьому, існуючі проблеми на відокремленому підрозділі є типовими для вугледобувних підприємств України,  і вирішення їх, в першу чергу, безпосередньо залежить від позиції та активних дій  Міністерства енергетики та вугільної промисловості України. Генеральні директори вугільних підприємств готові виконати ці передбачені законом норми, але галузеве міністерство не знаходить коштів для забезпечення означених соціальних гарантій.

  Представницький орган підкреслив, що очікує подальших позитивних змін, але у випадку подальшого порушення з боку роботодавця законодавства про працю знову готовий  вступити у колективний трудовий спір. Отже подальший вибір захисних дій працівників залежить від позиції як безпосереднього роботодавця, так і галузевого міністерства.

Переглядів: 782 | Додав: nspp_lugansk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]