НСПП

П`ятниця, 03.05.2024, 01:15
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Наше опитування
Чи виникають у Вас розбіжності із роботодавцем з питань невиконання вимог законодаства про працю
Всього відповідей: 59
loga.gov.ua
oblrada.lg.ua
Статистика
Головна » 2012 » Квітень » 3 » Керівництво відділення НСПП в Луганській області прийняло участь у брифінгу для представників засобів масової інформації.
12:45
Керівництво відділення НСПП в Луганській області прийняло участь у брифінгу для представників засобів масової інформації.

02 квітня 2012 року начальник відділення НСПП в Луганській області Анна Мосіна та її заступник, начальник відділу правового забезпечення Євген Березін прийняли участь у брифінгу для представників засобів масової інформації, який відбувся у приміщенні прес-центру Луганської облдержадміністрації. Захід відбувся за участю 15 представників друкованих і ефірних засобів масової інформації, а також інформаційно-аналітичних агентств.

У своїй доповіді А.Мосіна зазначила, що в поточному році спостерігається зменшення виникнення колективних трудових спорів як на території Луганської області, так і по Україні в цілому. „Така ситуація пояснюється не зниженням рівня конфліктності, а посиленням дії стримуючих факторів, серед яких один з основних  - побоювання втратити своє робоче місце. Окрім цього, значна частина працівників перейшла до сфери малого та середнього бізнесу, де практично відсутні і профспілки і колективні договори, і протестні традиції взагалі”, - сказала вона.

Стисло поінформував присутніх про результати діяльності Служби у поточному році, начальник відділення НСПП в Луганській області зупинилася на  причинах  виникнення конфліктів. Вона відзначила: „У розрізі причин виникнення колективних трудових спорів та шляхів їх вирішення, умовно, конфлікти можна поділити на 3 групи:

-         ті, що вирішуються завдяки пошуку і активізації внутрішнього ресурсу підприємства і трудового колективу, тобто на виробничому рівні. Це так звані мікро-конфлікти;

-         вирішення спорів другої групи залежить від допомоги облдержадміністрації, облради, Федерації профспілок області і усіх причетних державних органів обласного рівня. В цих випадках значну роль відіграє ефективність співпраці НСПП з усіма зазначеними структурами;

-         і макро-рівень. Конфлікти, виникнення і врегулювання яких пов’язано з позицією КМУ, галузевих міністерств, відомств і Федерації профспілок України”.    

Заступник начальника Відділення – начальник відділу правового забезпечення Євген Березін акцентував увагу присутніх на тому, що Законом України „Про соціальний діалог в Україні” встановлені нові підходи держави до організації та порядку ведення соціального діалогу в країні із окресленням вимог до суб’єктів сторін профспілок та роботодавців, яким вони мають відповідати для участі у колективних переговорах з укладення колективних договорів і угод, тристоронніх або двосторонніх органах та у міжнародних заходах. У зв’язку з цим  Служба набула нову функцію – здійснення оцінки відповідності критеріям репрезентативності суб’єктів сторін профспілок і організацій роботодавців. Він повідомив, що на національному та галузевому рівнях оцінку відповідності критеріям репрезентативності профспілок, їх об'єднань, організацій роботодавців та їх об'єднань проводиться Національною службою посередництва і примирення, а на територіальному рівні – відповідними її відділеннями.

Є.Березін відмітив, що критерії репрезентативності можна поділити на загальні та спеціальні, стисло окреслив їх сутність, спрямованість та призначення для суб’єктів профспілкової сторони та сторони роботодавців за Законом України „Про соціальний діалог в Україні”.

Після виступів А.Мосіна і Є.Березін відповіли на запитання представників засобів масової інформації.  Зокрема, журналістів цікавила ситуація, що склалася у публічному акціонерному товаристві „Трест Луганськшахтопроходка” міста Луганська. Начальник відділення НСПП розповіла, що на теперішній час пройшли всі примирні процедури по вирішенню колективного трудового спора на даному підприємстві, наймані працівники вирішили застосувати крайній засіб – страйк. А.Мосіна відмітила, що керівництво області активно сприяє вирішенню питань, пов’язаних із скорішим задоволенням вимог найманих працівників: так, були направлені відповідні листи на ім’я Прем’єр-міністра України Миколи Азарова і  Міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Бойка.

„Ніякої політики в ситуації у ПАТ „Трест Луганськшахтопроходка” немає. Люди просто вимагають виплатити заробітну плату, - зауважила Анна Михайлівна, - 29 березня у Києві в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України відбулася нарада зі всіма причетними особами, на якій надані відповідні доручення. На 11 квітня планується проведення іще одної зустрічі у Києві, де приймуть участь усі суб’єкти трудового спору і будуть визначені шляхи погашення боргів із виплати заробітної плати”.

„Сьогодні вже впевнено можна говорити, що велика кількість зареєстрованих конфліктів – не тільки негативний показник. Бажання вирішувати спірні питання шляхом проведення примирних процедур – прямий доказ зміни правосвідомості сторін соціально-трудових відносин та свідоцтво підвищення рівня правової культури найманих працівників  В трудових спорах головне – не їх кількість, а вміння їх вирішувати. Сьогодні спільно з обласною владою, роботодавцями і представниками найманих працівників ми навчилися знаходити рішення на стадії переговорів, не доводячи конфлікти до страйків, - відзначила Анна Мосіна, відповідаючи на питання журналістів.

 

Переглядів: 745 | Додав: nspp_lugansk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]