НСПП

Субота, 04.05.2024, 19:50
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Наше опитування
Чи виникають у Вас розбіжності із роботодавцем з питань невиконання вимог законодаства про працю
Всього відповідей: 59
loga.gov.ua
oblrada.lg.ua
Статистика
Головна » 2013 » Січень » 10 » На Луганщині відбувся семінар-тренінг за темою «Порядок та практика вирішення колективних трудових спорів (конфліктів) у Луганській області»
17:20
На Луганщині відбувся семінар-тренінг за темою «Порядок та практика вирішення колективних трудових спорів (конфліктів) у Луганській області»

10 січня 2013 року, за ініціативою відділення НСПП в Луганській області в рамках угоди про взаємодію з Федерацією профспілок Луганської області,   у приміщенні Федерації відбувся семінар-тренінг за темою «Порядок та практика вирішення колективних трудових спорів (конфліктів) у Луганській області», який провели начальник відділення НСПП Анна Мосіна і завідувач сектора аналітично-інформаційної роботи та прогнозування Тетяна Трошина. У заході взяли участь представники Федерації профспілок Луганської області, обласних профспілкових організацій,   профкомів первинних організацій, а також  арбітри НСПП.

Стисло окресливши завдання і функції Служби, розповівши про результати діяльності відділення за 2012 рік, Анна Мосіна детальніше зупинилася на новій функції НСПП – здійснення оцінки відповідності критеріям репрезентативності та підтвердження репрезентативності суб’єктів сторін профспілок та організацій роботодавців. Вона підкреслила, що визнання обласних та місцевих профспілок репрезентативними на відповідних територіях дозволяє їм приймати участь у колективних переговорах з укладення територіальних угод, вносити до них пропозиції, які сприятимуть посиленню рівня соціального захисту найманих працівників на всіх рівнях.

Начальник відділення НСПП акцентувала увагу присутніх на тому, що 05 серпня 2012 року набрав чинності Закон України «Про організації роботодавців, їх об’єднання, права і гарантії їх діяльності», який оновив правовий статус роботодавців та їх об’єднань, координально змінючи уявлення про роботодавця як сторони колективного трудового спору. Анна Мосіна підкреслила, що ці зміни є виправданими і вкрай необхідними, оскільки практика застосування законодавства про колективні трудові спори (конфлікти) засвідчує, що значний відсоток трудових колективів підприємств, установ, організацій помилявся у компетенції суб’єкта, що має задовольнити висунуті ними вимоги.

Анна Михайлівна відзначила, що правовий  шлях врегулювання розбіжностей досить ефективний. Це довела 14-річна практика роботи НСПП. В більшості випадків вже сам процес вступу в колективний трудовий спір (конфлікт) примушує роботодавця активніше усувати порушення трудового законодавства.

Завідувач сектора аналітично - інформаційної роботи та прогнозування Тетяна Трошина ознайомила слухачів з порядком вступу у колективний трудовий спір, примирними процедурами, які застосовуються з метою врегулювання розбіжностей. Значна увага була приділена порядку формування вимог і визначення органу чи особи, які будуть представляти інтереси найманих працівників. При цьому було  підкреслено, що останній процес є дуже  відповідальним моментом, оскільки від активності  та позиції представницького органу залежать термін і результат врегулювання розбіжностей.  Детальніше вона зупинилася на тих помилках, які найчастіше зустрічаються з боку представницького органу найманих працівників під час документального оформлення вступу у колективний трудовий спір.

Під час виступу Тетяна Трошина відмітила, що,  згідно законодавства про колективні трудові спори, строк розгляду роботодавцем вимог найманих працівників доволі стислий – 3 дні з дня їх одержання. Орган, уповноважений представляти інтереси найманих працівників, про виникнення колективного трудового спору зобов’язаний у триденний строк письмово проінформувати роботодавця, місцевий орган виконавчої влади та орган місцевого самоврядування за місцезнаходженням підприємства і НСПП.

З боку відділення НСПП учасникам семінару-практикуму був наданий аналіз даних по Луганській області щодо представництва інтересів найманих працівників при вирішенні колективних трудових спорів за період з 1999 по 2012 рік. Цей аналіз показав, що в останні роки довіра найманих працівників до профспілок в якості захисників їх трудових прав та гарантій зростає. Так, в 2011  році з 11 колективних трудових спорів в 9 інтереси найманих працівників представляли профспілки, в 2012 році із 14 конфліктів - у 10-ти випадках. При цьому лектором  було відзначено, що роль профспілок і їх об'єднань у питаннях колективного захисту прав та інтересів працівників важко переоцінити, оскільки у випадках, коли профспілки представляють інтереси трудового колективу у спорі, вдається більш плідно встановити взаємодію із представниками роботодавця та налагодити конструктивний діалог. 

Після своїх виступів представники відділення НСПП в Луганській області відповіли на питання присутніх, які стосувалися визначення сторін колективних трудових спорів та практики застосування Закону України „Про соціальний діалог в Україні”.

З метою закріплення отриманої інформації на практиці,  представниками Служби був проведений тренінг. Учасникам, згуртованим у невеликі групи, були роздані бланки протоколу зборів найманих працівників щодо формування вимог і утворення органу, який буде представляти їх інтереси. Після заповнення протоколів відбулося спільне їх обговорення, визначені та виправлені помилки, які допустили слухачі, і надані відповідні роз’яснення.

Певну увагу начальник Відділення звернула на психологічну сторону взаємодії учасників спорів. При цьому вона надала деякі рекомендації щодо комунікативних особливостей спілкування суб’єктів конфлікту під час його загострення. Аудиторії були запропоновані поради конфліктологів щодо  попередження ускладнень взаємовідносин між конфліктуючими та „реверсні” технології введення „гарячих” конфліктів у переговорний процес.

Після закінчення заходу перший заступник голови Федерації профспілок Луганської області  висловив щиру подяку відділенню НСПП за змістовний семінар і  практичні навички, отримані під час тренінгу, а також сподівання на подальшу плідну взаємодію.

Переглядів: 920 | Додав: nspp_lugansk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]