НСПП

Середа, 01.05.2024, 04:57
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Наше опитування
Чи виникають у Вас розбіжності із роботодавцем з питань невиконання вимог законодаства про працю
Всього відповідей: 59
loga.gov.ua
oblrada.lg.ua
Статистика
Головна » 2012 » Травень » 28 » Начальник відділення НСПП в Луганській області прийняла участь у брифінгу для представників засобів масової інформації.
17:09
Начальник відділення НСПП в Луганській області прийняла участь у брифінгу для представників засобів масової інформації.

28 травня 2012 року начальник відділення НСПП в Луганській області Анна Мосіна прийняла участь у брифінгу з питання „Про хід вирішення колективного трудового спору на ПАТ «Трест Луганськшахтопроходка» для представників засобів масової інформації, який відбувся у приміщенні прес-центру Луганської облдержадміністрації. У заході прийняли участь 13 представників друкованих і ефірних засобів масової інформації, а також інформаційно-аналітичних агентств.

У своїй доповіді А.Мосіна зазначила, що „кожний колективний трудовий спір - це слідство, як правило, цілого комплексу проблем, існуючих або в галузі, або на конкретному підприємстві, а іноді - відгомони глобальних кризових явищ.  Як правило, проблеми ці носять і об'єктивний, і суб'єктивний характер. Таких прикладів Луганщина знає багато,  і один з них - колективний трудовий конфлікт, що виник в публічному акціонерному товаристві „Трест Луганськшахтопроходка” міста Луганська в травні минулого року і викликав резонанс не лише в області, але і за її межами. Наймані робітники цього підприємства вимагали погасити заборгованість із заробітної плати, яка виникла унаслідок відсутності розрахунків з боку Міністерства енергетики і вугільної промисловості України за виконані роботи по шахті „Нововолинська”.

         Анна Михайлівна розповіла про хід вирішення даного спору, величезну роботу, проведену і відділенням НСПП, і облдержадміністрацією, і інспекцією праці, і прокуратурою, і Федерацією  профспілок області з метою пошуку шляхів погашення заборгованості найманим працівникам. В результаті таких спільних дій усіх зацікавлених структур і сторін колективного трудового спору наприкінці квітня ПАТ „Трест Луганськшахтопроходка” отримало грошовий транш, який був спрямований на погашення в повному обсязі боргів працюючим. Під час врегулювання конфлікту працівникам погашено 5 млн. 350 тис. грн. 

Наприкінці своєї промови начальник відділення НСПП в Луганській області відмітила: „Колективний трудовий спір, про який ми сьогодні говорили, повинен стати уроком і для роботодавців, і для профспілок, і для місцевих органів влади. І виводи такі:

- колективний трудовий конфлікт - це не скандал, а зареєстровані вимоги працівників, вирішення яких довірено трудовим колективом представницькому органу, і з ним треба вести діалог, а не використовувати адміністративний тиск;

- від позиції представницького органу і дій роботодавця залежить і хід вирішення конфлікту, і інтенсивність протестних дій працівників;

- ухилення від переговорів або невиконання наданих обіцянок приведе до ускладненого конфлікту і затягування часу, який може і повинно бути витрачено не на уникнення конфлікту або його укриття, а на пошук вирішення проблем;

- Луганська область в черговий раз продемонструвала здатність об'єднатися для відстоювання інтересів працівників-луганчан;

- чим менше політичних складових в конфлікті, тим легше хід його вирішення. Спільними зусиллями, без протистояння навіть найскладніші проблеми поступово вирішуються”.

Після доповіді А.Мосіна відповіла на питання представників засобів масової інформації. Зокрема вони уточнювали як вирішується питання виплати заборгованості із заробітної плати звільненим працівникам ПАТ „Трест Луганськшахтопроходка”.

Також їх цікавила ситуація, що склалася на державному підприємстві „Луганськвугілля”. Анна Михайлівна розповіла, що на даному підприємстві  зареєстровано три колективних трудових спори, два з яких – на його структурних підрозділах. По цих конфліктах пройшли необхідні примирні процедури, передбачені законодавством України. Однак, на теперішній час увагу найманих працівників та їх профлідерів перебрало на себе питання передачі луганських шахт у концесію, тому трудові колективи шахтарів зайняли очікувальну позицію, сподіваючись на покращення ситуації і стабілізацію роботи підприємства.

При цьому начальник відділення НСПП підкреслила: „Шахтарі розуміють, що, генеральні директори державних підприємств з об’єктивних причин не в змозі вирішити основні проблеми вугільної галузі на виробничому рівні, тому усе частіше своє незадоволення спрямовують на профільне міністерство - Міністерство енергетики та вугільної промисловості України”.

На завершення брифінгу А.Мосіна звернулася до представників засобів масової інформації: „ Разом з цим, на порозі - передвиборна кампанія,  і різні політичні сили прагнутимуть використовувати невдоволення найманих працівників у своїх цілях, залучаючи їх до участі в різних акціях протесту. Але ці акції протесту, як правило, носитимуть політичний характер. Також хочу підкреслити: будь-який страйк - це акція протесту, але не будь-яка акція   протесту - страйк. Це треба розуміти. Страйк - це тимчасове колективне добровільне припинення роботи працівниками, інші акції протесту проводяться у вільний від роботи час. І дуже прошу вас, дати таке роз'яснення нашим громадянам, щоб ніхто не скористався трудовими колективами в їх робочий час. За такі порушення відповідальність, передусім матеріальну, понесе сам працівник, оскільки страйк не оплачується і час участі у ньому не входить в трудовий стаж, а страйк, визнаний незаконним, може спричинити і компенсацію витрат, понесених підприємством, у грошовому вираженні. І ці витрати теж ляжуть на плечі робітників - учасників страйку”.

         Хід проведення брифінгу буде висвітлений у новинах обласних телеканалів ЛКТ, ЛОТ і Ірта.

Переглядів: 759 | Додав: nspp_lugansk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Pretty  
0
You can always tell an expert! Thanks for contriutbing.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]