НСПП

Понеділок, 06.05.2024, 07:27
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Наше опитування
Чи виникають у Вас розбіжності із роботодавцем з питань невиконання вимог законодаства про працю
Всього відповідей: 59
loga.gov.ua
oblrada.lg.ua
Статистика
Головна » 2014 » Квітень » 25 » Підприємства житлово-комунальної сфери – в зоні особливої уваги відділення НСПП в Луганській області
15:07
Підприємства житлово-комунальної сфери – в зоні особливої уваги відділення НСПП в Луганській області

За роки діяльності у відділенні НСПП в Луганській області склалася ефективна система взаємодії як з Федерацією профспілок Луганської області, так і з обласними галузевими профспілковими організаціями. Багаторічна плідна співпраця зв’язує відділення НСПП з Луганською обласною організацією профспілки працівників охорони здоров’я, а в останній час, враховуючи значну кількість виникнення спорів на підприємствах житлово-комунальної сфери, - з Луганською обласною організацією профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення (далі – обласна профорганізація  працівників ЖКГ).

24 квітня поточного року начальник відділення НСПП в Луганській області Анна Мосіна, в рамках роботи щодо підвищення рівня правової культури учасників соціально-трудових відносин та інформування громадськості про діяльність НСПП, виступила на засіданні Пленуму обласної профорганізації  працівників ЖКГ. До даного заходу, з боку відділення НСПП, були підготовлені аналітично-інформаційні матеріали у вигляді буклету, в яких наведені: основні завдання та функції Служби, результати діяльності за період 1999-2013 роки та січень-березень 2014 року, інформація з метою популяризації Бюлетеня НСПП, а також контактні дані. Ці матеріали були надруковані за допомогою організатора засідання Пленуму та роздані його учасникам.

З огляду на вищезазначене, на початку свого виступу начальник відділення НСПП стисло окреслила основні завдання та функції Служби, детально зупинившись на функції здійснення оцінки відповідності критеріям репрезентативності та підтвердження репрезентативності суб’єктів сторін профспілок та організацій роботодавців. При цьому Анна Михайлівна підкреслила, що на локальному рівні профспілкам проходити оцінку відповідності критеріям репрезентативності не потрібно.

Під час промови Анна Мосіна зазначила, що в останній час викликає занепокоєння збільшення ускладнень стану соціально-трудових відносин саме на підприємствах житлово-комунальної сфери області, які призводять до виникнення колективних трудових спорів (конфліктів). Так, за період січень-березень 2014 року виникло 4 спори на підприємствах цієї сфери діяльності, з них - 3 на підприємствах міськелектротранспорту. Начальник відділення НСПП підкреслила, що критичне загострення стану трудових відносин на цих підприємствах призвело до виникнення на них передстрайкової ситуації. Завдяки роз’яснювальній та консультативній роботі відділення НСПП разом з головою обласної галузевої профспілки роботі вдалося переконати трудові колективи підприємств вирішувати виниклі розбіжності в правовому руслі.

Анна Мосіна повідомила присутнім, що, завдяки спільним зусиллям відділення НСПП з усіма соціальними партнерами, за період з початку 2012 року найманим працівникам комунальних підприємств області повернуто        7,8 млн.грн., це складає майже 70% від суми, яка стала причиною виникнення на них конфліктів.

Окремо начальник відділення НСПП відзначила роль органу, який представляє інтереси найманих працівників під час вирішення колективних трудових спорів (конфліктів). Саме на підприємствах комунальної форми власності часто ініціативу в свої руки беруть просто представники трудового колективу, а не профспілковий лідер, який більш правообізнаний. З огляду на це, опираючись до досвід Служби, Анна Михайлівна запевнила присутніх, що, коли профспілка представляє інтереси трудового колективу в спорі, легше налагодити діалог з роботодавцем, менше допускається помилок з боку найманих працівників, та навела конкретні приклади.

Також доповідач зупинилася на аналізі змісту вимог, що висуваються найманими працівниками. Анна Мосіна відмітила, що з роками їх спектр поступово розширювався. При цьому працівникам житлово-комунальної сфери області притаманні вимоги щодо своєчасної виплати заробітної плати та погашення заборгованості з неї.

Велику зацікавленість учасників засідання Пленуму викликала інформація щодо реалізації права найманих працівників на страйк в рамках чинного законодавства про колективні трудові спори (конфлікти).

Наприкінці свого виступу Анна Михайлівна висловила побажання, щоб у випадку виникнення розбіжностей між найманими працівниками і роботодавцем профспілкові лідери більш активно використовували свої права щодо захисту соціально - економічних прав робітників та не втрачали час, бо проблеми ростуть як сніжний ком і викликають загострення стану соціально-трудових відносин. «Необхідно сідати за стіл переговорів і шляхом конструктивного діалогу вирішувати наболілі питання. І в цьому трудовим колективам області завжди допоможе державний посередник - відділення НСПП в Луганській області», - сказала вона.

За результатами проведення засідання Пленуму обласної профорганізації  працівників ЖКГ була прийнята Постанова від 24.04.2014 «Соціальний діалог - основний інструмент щодо захисту соціально - економічних прав та інтересів працюючих в сучасних умовах»,  в якій одним  із пунктів  зафіксована необхідність продовження тісної співпраці профорганізації з відділенням НСПП в напрямку  сприяння стабілізації стану соціально-трудових відносин на підприємствах житлово-комунальної сфери області.

 

Переглядів: 624 | Додав: nspp_lugansk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]