НСПП

Субота, 04.05.2024, 18:37
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Наше опитування
Чи виникають у Вас розбіжності із роботодавцем з питань невиконання вимог законодаства про працю
Всього відповідей: 59
loga.gov.ua
oblrada.lg.ua
Статистика
Головна » 2012 » Лютий » 24 » Посилення взаємодії відділення НСПП в Луганській області з профспілками різних рівнів щодо стабілізації стану СТВ на підприємствах регіону
16:07
Посилення взаємодії відділення НСПП в Луганській області з профспілками різних рівнів щодо стабілізації стану СТВ на підприємствах регіону
22 лютого 2012 року у приміщенні Луганської обласної ради відбувся семінар-нарада за темою „Посилення взаємодії відділення НСПП в Луганській області з профспілками різних рівнів з метою стабілізації стану СТВ на підприємствах регіону” за участю арбітрів, посередників НСПП, завідуючих інформаційно-консультативними центрами НСПП та осіб, зарахованих до кадрового резерву. У заході прийняла участь біля 20 осіб.
Відкрила нараду начальник відділення НСПП в Луганській області Анна Мосіна, яка, насамперед, привітала присутніх чоловіків з Днем  захисника Вітчизни. „Це - день перемог і мужності, день твердості і сили”, - наголосила                     А. Мосіна та побажала нашим захисникам, щоб їм ніколи не довелося воювати по-справжньому, а в сімейному житті у всіх завжди панувало тепло, затишок і взаєморозуміння.
Після чого стисло доповіла про результати роботи Служби в 2011 році по основним напрямкам діяльності.
За словами начальника Відділення, в минулому році відділення НСПП в Луганській області сприяло вирішенню 19 колективних трудових спорів (конфліктів) з 40 вимогами найманих працівників на 10 підприємствах області, з яких 11 спорів з 22 вимогами на 6 підприємствах виникло у 2011 році. Аналогічна динаміка спостерігалася і у 2010  році.  При цьому найбільш активними щодо колективного захисту своїх трудових прав в 2011 році виявилися наймані працівники вугільної промисловості – 7 колективних трудових спорів (конфліктів).  
Стабілізації стану соціально-трудових відносин на підприємствах області сприяла позитивна тенденція зняття з реєстрації і контролю вирішених спорів. В 2011 році за сприяння відділення НСПП у тісній взаємодії з усіма зацікавленими органами було врегульовано 9 колективних трудових спорів (конфліктів) з 15 вимогами найманих працівників, що складає 47% від загальної кількості конфліктів, які перебували на контролі відділення в зазначений період. Загалом по спорам, вирішенню яких відділення НСПП сприяло у минулому році, було погашено 10128,7 тис.грн. боргів найманим працівникам, що складає 31,5% від суми, яка стала причиною виникнення розбіжностей.
У своєму виступі Анна Мосіна підкреслила, що в останні роки збільшується кількість трудових арбітражів, що утворюються  сторонами колективних трудових спорів для розгляду і прийняття рішення по суті конфлікту. „Це свідчить про те, - наголосила вона, - що наймані працівники все частіше визнають цю процедуру найбільш ефективною для врегулювання розбіжностей. В свою чергу, це покладає на трудових арбітрів НСПП велику відповідальність по прийняттю правильного рішення, підготовці обґрунтування його прийняття, що залежить від кваліфікованого розгляду документів і матеріалів, наданих сторонами. Тому з кожним роком кандидатури для підготовки арбітрів НСПП підбираються більш прискиплево”.
Наприкінці промови начальник відділення НСПП в Луганській області подякувала усіх представників позаштатних інституцій за взаємодію з відділенням і висловила сподівання на активну співпрацю у подальшому.
По другому питанню порядку денного стосовно аналізу стану виконання Угоди про взаємодію між Федерацією профспілок Луганської області та відділенням НСПП в Луганській області у 2011 році та Плану спільних заходів виступила завідувач  сектора аналітично-інформаційної роботи та прогнозування Тетяна Трошина.
    Вона повідомила, що упродовж 2011 року здійснювався взаємний обмін інформацією про ускладнення стану соціально-трудових відносин, виникнення розбіжностей між учасниками трудових відносин на підприємствах, в установах та організаціях області. Так, за сприяння ФПЛО до відділення НСПП звернулися наймані працівники 3-х підприємств: ДП „Лисичанська теплоелектроцентраль” (м.Лисичанськ), шляхове будівельне управління №6 ВАТ „Трест по будівництву та реконструкції автомобільних шляхів „Донбасшляхбуд” (м.Луганськ) і ДП „Український державний проектний інститут споруд захищеного ґрунту „Діпропромтеплиця” (м.Луганськ).
    В свою чергу, відділення НСПП інформувало ФПЛО про виникнення колективних трудових спорів (конфліктів) на підприємствах, в установах і організаціях області, де є профспілкові організації ФПЛО.
У 2011 року за зверненням обкому Луганської обласної організації профспілок працівників охорони здоров’я на контроль Відділення було поставлено стан соціально-трудових відносин у 17 медичних установах області.
Крім того, упродовж 2011 року планово та позапланово проведено 11 правоосвітних спільних заходів та багато іншого.
„Подальша активізація взаємодії Відділення НСПП як з Федерацією профспілок Луганської області, так і з галузевими профспілками, первинними профспілковими організаціями сприятиме збереженню соціального спокою і в окремих трудових колективах, і на території області взагалі”, - відмітила Т.Трошина.
На завершенні заходу заступник начальника відділення НСПП в Луганській області – начальник відділу правового забезпечення Є.Березін розповів присутнім про практичне застосування норм Закону України „Про соціальний діалог в Україні”. Він розповів, на яких рівнях проводиться оцінка відповідності критеріям репрезентативності та детально зупинився на територіальному рівні. Євген Березін визначив загальні критерії репрезентативності та перелік документів, на підставі яких здійснюється дана оцінка та ознайомив з переліком суб’єктів, які проходили оцінку відповідності критеріям репрезентативності на територіальному рівні та отримали відповідні документи за її результатами. При цьому він зупинився на проблемних питаннях, що виникають при практичному застосуванні норм вищезазначеного Закону.
Наприкінці семінару присутні обмінялися досвідом практичної роботи, обговорили подальші шляхи взаємодії, дійшли згоди щодо необхідності активізування роботи позаштатних інституцій. Учасники заходу подякували відділення НСПП за корисну та цікаву інформацію.


Переглядів: 752 | Додав: nspp_lugansk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Mahamadou  
0
I love reading these aritcles because they're short but informative.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]