НСПП

Субота, 04.05.2024, 15:43
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Наше опитування
Чи виникають у Вас розбіжності із роботодавцем з питань невиконання вимог законодаства про працю
Всього відповідей: 59
loga.gov.ua
oblrada.lg.ua
Статистика
Головна » 2012 » Лютий » 22 » Соціальна справедливість є невід’ємною складовою для сталої роботи економіки і розвитку держави
17:23
Соціальна справедливість є невід’ємною складовою для сталої роботи економіки і розвитку держави
20 лютого 2012 року начальник відділення НСПП в Луганській області Анна Мосіна прийняла участь у засіданні Луганської обласної тристоронньої ради  із соціально-економічних питань, яке відбулося у приміщенні облдержадміністрації.
„Соціальна справедливість є невід’ємною складовою для сталої роботи економіки і розвитку держави”, - зазначив заступник голови облдержадміністрації Сергій Маслійов, відкриваючи засідання Луганської обласної тристоронньої ради  із соціально-економічних питань 20 лютого 2012 року. Основним питанням порядку денного стало „Про підсумки виконання Регіональної угоди між  Луганською облдержадміністрацією, обласними об’єднаннями організацій роботодавців та підприємців, обласними профспілковими об’єднаннями і обласними профспілковими організаціями на 2010-2012 роки за 2011 рік”.
„Знаменність цієї події є в тому, що відбувалася вона у День соціальної справедливості, який Указом Президента України відзначається 20 лютого”, – зазначила начальник Головного управління праці та соціального захисту населення Олена Поліщук. Також вона звернула увагу присутніх на те, що голова Луганської облдержадміністрації Володимир Пристюк приділяє багато зусиль питанням розвитку малого та середнього бізнесу, покращенню якості медичного обслуговування мешканців регіону, а також співпраці соціальних партнерів з великими промисловими підприємствами Луганщини.
Заслухавши і обговоривши інформації за порядком денним, тристороння рада визначила, що виконання Регіональної угоди сприяло вирішенню актуальних соціально-економічних проблем, зокрема створено 38122 робочих місць, зростанню середньої заробітної плати, значному (на 40,1%) скороченню заборгованості із виплати заробітної плати на економічно-активних підприємствах, оздоровленню 33844 дітей установами відповідних типів.
Водночас частину домовленостей не реалізовано, що негативно вплинуло на забезпечення трудових і соціально-економічних прав працівників, не виконується графік погашення заборгованості із виплати заробітної плати, при розрахунку тарифних сіток на багатьох підприємствах вугільної промисловості, агропромислового комплексу, житлово-комунального господарства не дотримуються норми, встановлені Генеральною та галузевими угодами, що негативно впливає на забезпечення трудових і соціально-економічних прав робітників. Заборгованість по заробітній платі, порушення норм законодавства про працю, зріст цін та інші чинники, що підвищують соціальну напругу в державі, особливо турбували представників  профспілок. Тому діалог соціальних партнерів має бути предметним, конкретним та відбуватися на усіх рівнях.  
В ході засідання начальник відділення НСПП в Луганській області Анна Мосіна повідомила, що, згідно із Законом України „Про соціальний діалог в Україні”, даний орган соціального діалогу буде мати нову назву - „тристороння соціально-економічна рада”, а також  ознайомила присутніх з вимогами статей 6 та 7 вищезазначеного Закону щодо визначення критеріїв репрезентативності на рівнях соціального діалогу і оцінки відповідності критеріям репрезентативності та її підтвердження для подальшої участі у колективних переговорах з укладення територіальних угод та для делегування представників до відповідних органів соціального діалогу. Крім того, вона зазначила, що доцільно створення тристоронніх рад в містах і районах області - таким чином будуть створені умови для більш дієвої  реалізації права сторін діалогу у відстоюванні своїх прав.
Також учасники засідання обговорили спільні дії по захисту вітчизняного товаровиробника – ПАТ „Лисичанський склозавод „Пролетарій”. Проблеми, що виникли на заводі, стосуються не тільки збереження унікального для України виробництва, а , головне, - інтересів та соціальних гарантій більше 3, 5 тисяч працівників-годувальників сімей. Ці проблеми були озвучені на нещодавно проведеному на підприємстві мітингу:  антидемпінгове розслідування, подача залізничних вагонів для транспортування виробленої продукції, погашення заборгованості бюджету з повернення ПДВ в розмірі 17 млн.грн, відключення газу. Голова профспілки працівників будівництва і промисловості будматеріалів України В.Андреєв з метою підтримки профорганізації заводу вимушений був звернутися до НСПП за підтримкою у просуванні цієї проблеми до владних кабінетів на розгляд компетентних та повноважних осіб. З огляду на це голова обкому цієї галузевої профспілки А.Сагін дуже сподівається, що за допомогою Служби дестабілізаційні чинники будуть усунені, і стан соціально-трудових відносин врегулюється, оскільки вирішення проблеми залежить саме від позиції вищих гілок влади.  
Крім того, 10 лютого поточного року працівниками підприємства прийнята резолюція-звернення до вищих органів законодавчої та виконавчої влади з вимогою використати всі можливі важелі для збереження унікального підприємства, законодавчого забезпечення підтримки, як заводу-виробника скла, так і споживачів його продукції в Україні. Для доставки зазначеної резолюції  заводчанами було прийнято рішення направити від заводу «Пролетарій» до Києва чотирьох уповноважених осіб. Також був організований збір підписів під вимогами заводчан, які будуть включені до резолюції.
Активну позицію у захисті заводу зайняла і Федерація профспілок Луганської області, і організації роботодавців, і обласна влада. Але звернення з їх боку до повноважних осіб результатів не дали.  Враховуючи дану ситуацію, тристороння рада прийняла рішення звернутися до Президента України, як до гаранта держави, з проханням прискорення антидемпінгового розслідування у відношенні ПАТ „Лисичанський склозавод „Пролетарій”.
За підсумками засідання Луганської обласної тристоронньої ради  із соціально-економічних питань прийнято рішення про вжиття необхідних заходів щодо виконання зобов’язань Регіональної угоди  в повному обсязі.

Переглядів: 1248 | Додав: nspp_lugansk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Romeo  
0
Short, sweet, to the point, FREE-exactly as ifnormation should be!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]