НСПП

Четвер, 02.05.2024, 15:56
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Наше опитування
Чи виникають у Вас розбіжності із роботодавцем з питань невиконання вимог законодаства про працю
Всього відповідей: 59
loga.gov.ua
oblrada.lg.ua
Статистика
Головна » 2012 » Жовтень » 5 » Стан виплати заробітної плати на комунальних підприємствах Луганської області - в полі зору робочої групи
11:49
Стан виплати заробітної плати на комунальних підприємствах Луганської області - в полі зору робочої групи

Проблема існування заборгованості із виплати заробітної плати – одна й з актуальних проблем Луганської області. Але тільки адміністративними шляхами вирішити її неможливо, тут необхідна системна та планова робота економічних структур, правоохоронних органів та органів прокуратури. Про це 04 жовтня поточного року йшла розмова  на засіданні робочої групи з координації дій місцевих органів виконавчої влади щодо забезпечення податкових та інших надходжень до бюджетів і погашення заборгованості із заробітної плати й соціальних виплат (далі – робоча група), в якому взяла участь начальник відділення НСПП в Луганській області  А.Мосіна.

Засідання робочої групи проходило під головуванням першого заступника голови облдержадміністрації Е.Лозовського, основним доповідачем була начальник Головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації О.Поліщук.

В ході своєї промови вона довела присутнім про стан виплати заробітної плати на підприємствах, в організаціях та установах Луганської області. За статистичними даними, зазначила О.Поліщук,  загальна сума заборгованості  із  виплати  заробітної плати в цілому по області на 01 вересня 2012 року становила 74,5 млн. грн., що на 20%,  або на 18,4 млн. грн. менше у порівнянні з початком року. По економічно активних підприємствах сума боргу по заробітній платі становила 31,9 млн. грн. і зменшилася протягом року на 12,4% (4,5 млн.грн.).

Відмічено значне скорочення заборгованості із виплати заробітної плати на підприємствах-банкрутах, де упродовж січня-серпня цього року найманим працівникам виплачено 33,2% боргів, накопичених на початок 2012 року, або 16,3 млн.грн.

В свою чергу голова робочої групи відмітив, що напрямок роботи обрано вірно, і необхідно продовжувати активно працювати з підприємствами-банкрутами, тому що їх доля в загальнообласному обсягу боргів по заробітній платі іще залишається найбільшою.

Однак, незважаючи на загальне зменшення заборгованості із виплати заробітної плати з початку поточного року, на більшості економічно активних підприємствах комунальної форми власності зберігаються значні суми невиплаченої заробітної плати. Серед них особливе місце займають підприємства житлово-комунального господарства, а саме: МКП «Теплокомуненерго» м. Антрацит,  Антрацитівське тролейбусне управління житлово-комунального господарства м. Антрацит, КП «Водхоз» м. Красний Луч, КП «Услуга» м. Золоте, КП «Спеціалізована Ровеньківська житлова контора» м. Ровеньки, КП «Лисичанське тролейбусне управління» м. Лисичанськ, КП «Алчевськпастранс» м. Алчевськ та інші. На деяких зазначених підприємствах зареєстровано колективні трудові спори.

Анна Мосіна акцентувала увагу присутніх, що в останній час спостерігаються  ускладнення стану соціально-трудових відносин з приводу несвоєчасної виплати заробітної плати та накопичення заборгованості з неї на підприємствах житлово-комунального господарства області. З огляду на це,  погашення боргів найманим працівникам та в соцфонди можливо лише тільки спільними зусиллями, перш за все, з місцевою владою, відповідальною за  фінансово-економічний стан цих установ, а також з галузевими управліннями облдержадміністрації та органами прокуратури. За підсумками робочої групи начальник Відділення внесла пропозицію щодо продовження розгляду  на наступному засіданні обласної робочої групи ситуації, що склалася на підприємствах цієї форми власності, у тому числі на комунальному підприємстві   «Спеціалізована Ровеньківська житлова контора» м. Ровеньки та комунальному  підприємстві «Услуга» м. Золоте, де зареєстровані колективні трудові спори з причини існування заборгованості із виплати заробітної плати, з метою пошуку спільних шляхів у напрямку ліквідації боргів найманим працівникам.

Головою робочої групи надані доручення галузевим управлінням облдержадміністрації  активніше взаємодіяти з відділенням НСПП  у напрямку попередження та сприяння вирішенню колективних трудових спорів.

 

Переглядів: 708 | Додав: nspp_lugansk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]