НСПП

Четвер, 02.05.2024, 18:49
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Наше опитування
Чи виникають у Вас розбіжності із роботодавцем з питань невиконання вимог законодаства про працю
Всього відповідей: 59
loga.gov.ua
oblrada.lg.ua
Статистика
Головна » 2012 » Жовтень » 30 » Тенденції та перспективи медіації в юридичній та соціально-психологічній практиці розглядалися на науково-практичній конференції
16:26
Тенденції та перспективи медіації в юридичній та соціально-психологічній практиці розглядалися на науково-практичній конференції

25-26 жовтня 2012 року представники відділення НСПП в Луганській області взяли участь у міжвузівській науково-практичній конференції за темою «Кримінологія та медіація», яка відбулася у приміщенні Луганського державного університету внутрішніх справ імені Е.О.Дідоренка.

Організаторами даного заходу виступили: Об’єднання кримінологів СНД, Санкт-Петербурзький міжнародний кримінологічний клуб, Товариство конфліктологів України, Дослідницький комітет з питань соціології права й девіантної поведінки Соціологічної асоціації України, Луганська обласна група медіації, Луганський гуманітарний центр і Луганський державний університет внутрішніх справ імені Е.О.Дідоренка. Серед учасників конференції були представники різних країн:  України, Росії, Німеччини та США. Україну, окрім Луганська, представляли міста: Київ, Одеса, Харків, Суми та Червоноармійськ Донецької області.

25 жовтня відкрив конференцію ректор Луганського державного університету внутрішніх справ імені Е.О.Дідоренка Віталій Комарницький, який привітав учасників заходу. Після цього присутні були ознайомлені з досвідом медіації у західних країнах, етико-правовими засадами медіації в Китаї та використанням медіації у правозастосовній практиці США, а також регіональним досвідом розвитку і перспективами становлення медіації в Україні.

Далі учасники конференції заслуховували доповіді та повідомлення по секціям. Серед доповідачів були представники різних сфер діяльності: науково-педагогічні працівники, науковці та практики. У секції «Соціально-психологічні аспекти медіативних практик» виступила начальник відділення НСПП в Луганській області Анна Мосіна з доповіддю «Технології медіації у розв’язанні колективних трудових конфліктів». У своїй промові вона відзначила: «У трудовій сфері просуванню переговорних технологій сприяли ратифікація Україною 154 конвенції МОП «Про сприяння колективним переговорам» у 1994 році та Рекомендації Міжнародного бюро праці «Про добровільне примирення і арбітраж». Це - початок правової бази. Але реалії 90-х (страйки, походи, голодування, самоспалення) спонукали українського законодавця до прийняття закону, що регламентує  хід реалізації права на колективний протест. Виникла необхідність визначити і механізми вирішення колективних трудових конфліктів.

Сьогодні, напевно, найбільш окресленою системою переговорного процесу між конфліктуючими сторонами стала система попередження та вирішення колективних трудових спорів (конфліктів).

Перш за все, це проявляється в обов'язковості проведення примирних процедур при вирішенні таких конфліктів, що обумовлено статтею 13 Закону «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)». Статтею визначені обов'язки і права сторін колективних трудових спорів. Хід реалізації цих прав і обов'язків регламентований також нормативними актами НСПП. Головне, що цим Законом обумовлено, що жодна сторона не має права ухилятися від примирних процедур».

«В області інститут посередництва ефективно працює в системі вирішення та попередження колективних трудових конфліктів, напрацьований роками практичний досвід показав найкращі результати його застосування», - підкреслила Анна Мосіна.

         Наприкінці свого виступу начальник відділення НСПП в Луганській області зазначила: «Сьогодні затребуваність у посереднику очевидна. Тут є з чим працювати і соціологам, і конфліктологам, і медіаторам. Разом з розвитком суспільства, з його змінами оперативно повинні змінюватися і різні технології впливу на конфліктну поведінку, адаптовані під певну професію, регіон і економічний стан.

Промислові регіони, в т.ч. і Луганська область, стали, з одного боку, для співробітників НСПП, ​​незалежних посередників і трудових арбітрів своєрідним «дослідницьким полем» для пошуку правових і методичних шляхів розв'язання конфліктів, а з іншого боку - прикладом підвищення правової культури».

26 жовтня в рамках проведення конференції відбулося засідання «круглого столу» за темою «Медіація в юридичній та соціально-психологічній практиці: стан, тенденції та перспективи». Окрім учасників вищезазначеного пленарного засідання, в ньому взяли участь представники: Апеляційного суду Луганської області, прокуратури Луганської області, адвокатури України, Служби безпеки України, МВС України в Луганській області, Державної податкової служби України у Луганській області, управління у справах сім’ї, молоді та спорту і служби у справах дітей Луганської обласної державної адміністрації. 

За результатами проведення конференції були прийняті висновки та рекомендації, серед яких:

- реформування правової системи України, основним вектором якого є перехід від карально-репресивного впливу на правопорушників до розвитку відновного правосуддя передбачає широке впровадження у діяльність державних органів і громадських організацій нових форм і методів роботи, які покликані зменшувати рівень насильства та конфліктності у суспільстві;

- необхідне доопрацювання та прийняття проектів «Закону про медіацію» та «Закону про пробацію» для впровадження процесуальних можливостей застосування програм примирення (або відновного правосуддя), та ресоціалізації у відповідності до світових стандартів;

- особливої актуальності набуває проблема підготовки кадрів, здатних реалізовувати новітні медитативні технології у практичній діяльності юристів, правоохоронців, соціальних працівників;

- актуальним є спрямування відомчої освіти на врахування потреб практики роботи підрозділів громадської безпеки МВС України. Зокрема, через якісне навчання працівників ОВС технологіям розв’язання конфліктів із врахуванням типових ситуацій виконання службових обов’язків.

Хід проведення міжвузівської науково-практичної конференції був висвітлений журналістами місцевих ефірних та друкованих засобів масової інформації.

 

Переглядів: 796 | Додав: nspp_lugansk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]