НСПП

Субота, 04.05.2024, 17:22
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Наше опитування
Чи виникають у Вас розбіжності із роботодавцем з питань невиконання вимог законодаства про працю
Всього відповідей: 59
loga.gov.ua
oblrada.lg.ua
Статистика
Головна » 2012 » Лютий » 29 » Відбулася планова узгоджувальна зустріч сторін колективних трудових спорів по ВП «Шахта «Первомайська» ДП «Первомайськвугілля»
13:34
Відбулася планова узгоджувальна зустріч сторін колективних трудових спорів по ВП «Шахта «Первомайська» ДП «Первомайськвугілля»
28 лютого 2012 року, за координацією відділення НСПП в Луганській області (далі – Відділення), відбулася планова узгоджувальна зустріч сторін колективних трудових спорів, які виникли упродовж лютого-квітня 2011 року у відокремленому підрозділі «Шахта «Первомайська» державного підприємства «Первомайськвугілля» (м.Золоте м.Первомайськ Луганської області).
За станом на 28.02.2012 на контролі Відділення по 4-м колективним трудовим спорам (конфліктам) на даному підприємстві перебувало 7 вимог найманих працівників, які стосуються питань рівня та своєчасності виплати заробітної плати, забезпечення побутовим паливом і спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального захисту відповідно до встановлених норм.
При розгляді вищезазначених питань було встановлено, що найбільш актуальними залишаються проблеми щодо переходу на нові тарифні ставки і посадові оклади з моменту підвищення законодавчо встановленої мінімальної заробітної плати з дотриманням міжкваліфікаційних  співвідношень розмірів тарифних ставок (окладів) та забезпечення робітників засобами індивідуального захисту.
Так, при законодавчо встановленій мінімальній зарплаті 1073,0 грн.,     за інформацією сторін, на теперішній час на шахті застосовуються тарифні ставки, розраховані, виходячи із розміру мінімальної зарплати 941,0 грн. Представник адміністрації повідомив, що на даний час у ДП „Первомайськвугілля” відсутні фінансові можливості щодо забезпечення цієї норми. Учасники узгоджувальної зустрічі черговий раз констатували, що ця проблема притаманна усім вугільним підприємствам, і вирішувати її необхідно на рівні Міністерства енергетики та вугільної промисловості України. Генеральні директори вугільних підприємств готові виконати ці передбачені законом норми, але галузеве міністерство не знаходить коштів для забезпечення означених соціальних гарантій. При цьому власних коштів державним вугледобувним підприємствам для встановлення  нового розміру  тарифних ставок не вистачає.
        Під час розгляду виконання вимоги найманих працівників стосовно забезпечення засобами індивідуального захисту представницький орган відмітив, що з моменту реєстрації колективних трудових  спорів (конфліктів) ситуація з цього питання помітно покращена, і працівники вперше за останні роки почали отримувати засоби індивідуального захисту.  При цьому, на даний час залишається потреба у 190 саморятівниках та 262 світильниках.  Суттєву нестачу світильників шахтарі вирішують передачею їх по змінам, але це не може вважатися вирішенням проблеми, оскільки замість зарядки упродовж 12 годин, світильник заряджається втричі менше. Це, безумовно, не поліпшує стан безпеки шахтарської праці. Така ж ситуація і з саморятівниками.
        Зі свого боку представник адміністрації запевнив, що керівництвом підприємства вживаються певні заходи, які дозволяють поступово вирішувати означену проблему. Так,  адміністрацією, з урахуванням списання головних світильників, які відпрацювали свій термін, або знаходяться у неналежному технічному стані, розроблено та надано для затвердження до Міненерговугілля „Графік придбання головних акумуляторних світильників на І квартал 2012 року по ДП „Первомайськвугілля”, згідно з яким планується придбати 230 шт.  
Сторони колективних трудових конфліктів відмітили, що саме в ході вирішення вимог соціальний діалог між ними налагоджений, завдяки чому  поетапно вирішуються проблеми без застосування протестних дій.        Враховуючи результати вирішення колективних трудових спорів між найманими працівниками відокремленого підрозділу «Шахта «Первомайська» державного підприємства «Первомайськвугілля» та генеральним директором державного підприємства «Первомайськвугілля», орган, уповноважений представляти інтереси трудового колективу у вищеназваних спорах прийняв рішення припинити вищеназвані колективні трудові спори у зв’язку із частковим виконанням  вимог найманих працівників.
    Водночас представницький орган найманих працівників, з метою запобігання виникненню нових колективних трудових спорів,  акцентує увагу керівництва підприємства на необхідність вирішення питання щодо переведення працівників відокремленого підрозділу «Шахта «Первомайська» на нові тарифні ставки й посадові оклади з моменту підвищення законодавчо встановленої мінімальної заробітної плати з дотриманням міжкваліфікаційних  співвідношень розмірів тарифних ставок (окладів).
    При цьому, розуміючи залежність державного підприємства „Первомайськвугілля” від галузевого міністерства, представницький орган готовий на поступове задоволення цієї вимоги. З огляду на це, сторона працівників вимагає від керівництва ДП «Первомайськвугілля» до 01 травня 2012 року вирішити питання щодо переведення найманих працівників на тарифні ставки (оклади) хоча би із розрахунку мінімальної заробітної плати 985 грн. та обов’язкового забезпечення працівників шахти, які зайняті у шкідливих умовах праці, світильниками у кількості 262 шт. та саморятівниками у кількості 190 шт.
        Слід зазначити, що проблеми, підняті найманими працівниками відокремленого підрозділу «Шахта «Первомайська» державного підприємства „Первомайськвугілля” у чотирьох колективних трудових спорах (конфліктах), є типовими на державних вугледобувних підприємствах України,  і вирішення їх, в першу чергу, безпосередньо залежить від позиції та активних дій  Міністерства енергетики та вугільної промисловості України.

Переглядів: 965 | Додав: nspp_lugansk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]