НСПП

Субота, 04.05.2024, 18:00
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Наше опитування
Чи виникають у Вас розбіжності із роботодавцем з питань невиконання вимог законодаства про працю
Всього відповідей: 59
loga.gov.ua
oblrada.lg.ua
Статистика
Головна » 2012 » Лютий » 22 » Відбулося підведення підсумків виконання Угоди про взаємодію між ФПЛО та відділенням НСПП в Луганській області у 2011 році
18:06
Відбулося підведення підсумків виконання Угоди про взаємодію між ФПЛО та відділенням НСПП в Луганській області у 2011 році

21 лютого 2012 року у приміщенні Федерації профспілок Луганської області відбулося підведення підсумків виконання Угоди про взаємодію між Федерацією профспілок Луганської області (далі – ФПЛО) та відділенням НСПП в Луганській області (далі – Угода про взаємодію) у 2011 році. З боку ФПЛО були присутні: голова Федерації Володимир Тураєв, його перший заступник Дмитро Жураковський та заступник голови – начальник відділу по захисту соціально-економічних інтересів трудящих Михайло Погуляйко. Іншу сторону представляли начальник відділення НСПП в Луганській області Анна Мосіна і завідувач сектора аналітично-інформаційної роботи та прогнозування Тетяна Трошина.

Між представниками сторін Угоди про взаємодію відбувся конструктивний жвавий діалог, під час якого було обговорено стан виконання кожного з положень цієї Угоди та вироблені  пропозиції щодо покращення окремих напрямків роботи у 2012 році.

Щодо здійснення взаємного обміну інформацією про ускладнення стану соціально-трудових відносин сторонами було відмічено, що упродовж 2011 року, за зверненням обкому Луганської обласної організації профспілок працівників охорони здоров’я, на облік відділення НСПП був поставлений стан соціально-трудових відносин у 18 медичних установах та закладах області. Усуненню чинників дестабілізації трудових відносин у вищезазначених медичних установах області сприяла адекватна реакція роботодавців і місцевих органів влади, а також постійний контроль  ситуації з боку галузевої профспілки і відділення НСПП.

Начальник відділення НСПП в Луганській області Анна Мосіна відзначила, що у минулому році спостерігалося позитивне зрушення щодо представництва інтересів найманих працівників у колективних трудових спорах профспілками. Якщо у 2010 році у 8-ми спорах (73% від загальної кількості зареєстрованих у цьому році) до складу представницького органу не входило жодного представника профкомітету, то аналіз спорів, що виникли упродовж 2011 року, свідчить: у 8-ми з 11 конфліктів (73%) інтереси найманих працівників представляли профспілки або до органу, уповноваженого представляти інтереси найманих працівників, входили члени профспілкових виборних органів. При цьому звертає на себе увагу той факт, що з 8-ми спорів в половині випадків для представництва інтересів найманих працівників традиційні та незалежні профспілки поєднували свої зусилля.

Враховуючи, що від рівня правової культури учасників соціально-трудових відносин залежить не тільки своєчасне врегулювання конфліктів та їх попередження, а й соціальний спокій як в окремих трудових колективах, так і на території області взагалі, і відділенням НСПП, і ФПЛО значна увага була приділена виконанню спільних заходів в цьому напрямку.

В рамках реалізації Угоди про взаємодію відділенням НСПП спільно з ФПЛО планово та позапланово проведено 11 правоосвітніх заходів. Найбільш значні серед них: виїзний семінар на базі профкому ВАТ „Алчевський металургійний комбінат” за участю голів обласних і територіальних комітетів профспілок; обласний семінар голів профкомів членських організацій ФПЛО за темою „Практичне застосування Закону України „Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)”, під час якого був проведений тренінг; виступ начальника відділення НСПП на виїзному засіданні Президії профспілки працівників охорони здоров’я України у місті Луганську; селекторна нарада з питання застосування Порядку оцінки відповідності критеріям репрезентативності та підтвердження репрезентативності суб’єктів сторін профспілок та організацій роботодавців, організованій, яка проводилася за ініціативою Федерації профспілок України; обласні збори голів первинних профспілкових організацій з порядком денним „Про задачі первинних профспілкових організацій по удосконаленню роботи з виконання функцій, передбачених Законом України „Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності”.

В одному із питань сторонами Угоди про взаємодію була обговорена робота інформаційно-консультаційних центрів НСПП, які відкриті на базі профспілкових організацій: Луганської обласної організації профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості, Ровеньківської і Краснодонської територіальних організацій профспілки працівників вугільної промисловості України. Сторони погодилися, що необхідно активізувати роботу завідуючих цих Центрів та посилити зворотній зв'язок з ними.

         Дієвою була визнана співпраця Відділення НСПП з ФПЛО в напрямку інформування громадськості про ускладнення стану соціально-трудових відносин, поширення позитивного досвіду вирішення колективних трудових спорів через засоби масової інформації, у тому числі  - на сторінках офіційного видання Федерації профспілок Луганської області  газети „Единство”. Упродовж 2011 року надруковано 12 статей і матеріалів про діяльність НСПП та консультативних матеріалів щодо захисту трудових прав працівників. Також у 2011 році Відділенням розпочато наступний шлях інформування громадськості – розміщення інформації стосовно питань діяльності Служби на офіційному сайті ФПЛО (розміщено 3 інформації). В подальшому передбачається активізувати цей напрямок роботи.

         За результатами зустрічі представники відділення НСПП та ФПЛО дійшли згоди, що в 2012 році необхідно:

-         посилити роботу щодо аналізу змісту звернень найманих працівників з метою виявлення „болючих крапок”, факторів, що можуть призвести до ускладнення стану соціально-трудових відносин;

-         спільний розгляд найбільш гострих та складних випадків ускладнення стану соціально-трудових відносин здійснювати безпосередньо в трудових колективах;

-         активізувати роботу галузевих та територіальних профспілок у напрямку сприяння вирішенню колективних трудових спорів на підприємствах, де є їх первинні організації, зокрема, під час проведення примирних процедур.

Наприкінці обговорення Плану спільних заходів на 2012 рік начальник відділення НСПП Анна Мосіна підкреслила, що акцент у взаємодії по усіх напрямках необхідно здійснювати саме  на роботі з первинними профспілковими організаціями та налагодженні дієвого зворотного зв'язку з ними
Переглядів: 825 | Додав: nspp_lugansk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Auth  
0
This "free sharnig" of information seems too good to be true. Like communism.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]