НСПП

Неділя, 28.04.2024, 21:21
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Наше опитування
Чи виникають у Вас розбіжності із роботодавцем з питань невиконання вимог законодаства про працю
Всього відповідей: 59
loga.gov.ua
oblrada.lg.ua
Статистика
Головна » 2012 » Січень » 20 » Здійснена оцінка відповідності критеріям репрезентативності Луганської обласної профспілкової організації працівників культури
14:26
Здійснена оцінка відповідності критеріям репрезентативності Луганської обласної профспілкової організації працівників культури
 У грудні 2011 року до відділення НСПП в Луганській області (далі – Відділення) звернулася Луганська обласна профспілкова організація працівників культури із заявою з проханням здійснити оцінку відповідності критеріям репрезентативності на територіальному рівні.
Комісією відділення НСПП в Луганській області (далі – Комісія) було проведено три засідання, під час яких були розглянуті подані документи    для прийняття правильного рішення та прийнятий відповідний висновок. За результатами роботи було встановлено наступне.
Згідно документів органу юстиції, Луганська обласна профспілкова організація працівників культури легалізована згідно із законом шляхом повідомлення про заснування. Дана профспілкова організація має обласний статус (згідно Статуту Профспілки працівників культури України).
Вивчивши структуру Луганської обласної профспілкової організації працівників культури, було з'ясовано, що до її складу входять 13 міських, 17 районних та 44 первинні профспілкові організації, які знаходяться у всіх містах та районах Луганської області. Таким чином, Луганська обласна профспілкова організація працівників культури  має галузеву і територіальну розгалуженість.
Відповідно до Порядку оцінки відповідності критеріям репрезентативності та підтвердження репрезентативності суб’єктів сторін профспілок та організацій роботодавців (далі – Порядок), затвердженого наказом НСПП  від   21 липня 2011 року № 73, Комісією було здійснено порівняння даних про загальну чисельність членів Луганської обласної профспілкової організації працівників культури з даними органу статистики про чисельність зайнятого населення по Луганській області.
Згідно матеріалів справи, загальна чисельність членів Луганської обласної профспілкової організації працівників культури станом на 01.01.2011 складає 10750 осіб. Оскільки загальна чисельність зайнятого населення за 2010 рік по Луганській області досягає 1млн. 015,4 тис. осіб, Комісією встановлено, що питома вага кількості членів Луганської обласної профспілкової організації працівників культури у кількості зайнятого населення по Луганській області складає 1,05 %.
Враховуючи, що згідно частини третьої статті 6 Закону України «Про соціальний     діалог в Україні» репрезентативними є професійні спілки та їх об’єднання, членами яких є не менше двох відсотків зайнятого населення у відповідній адміністративно-територіальній одиниці, Комісія зробила висновок, що Луганська обласна профспілкова організація працівників культури не відповідає критеріям репрезентативності за загальною кількістю її членів (які відноситься до категорії зайнятого населення) по відношенню до кількості зайнятого населення по Луганській області.
Доводи голови Луганської обласної профспілкової організації працівників культури про те, що у Порядку для профспілок та їх організацій  на територіальному рівні вказується – не менш 2% зайнятого населення у певній галузі, а ні в адміністративно-територіальній одиниці, Комісія Відділення НСПП в Луганській області відхилила, обґрунтовуючи наступним. Порядок оцінки відповідності критеріям репрезентативності та підтвердження репрезентативності суб’єктів сторін профспілок та організацій роботодавців не може визначати будь-які додаткові критерії репрезентативності для суб’єктів сторін профспілок та організацій роботодавців, він лише визначає процедуру  проведення такої оцінки НСПП та її відділеннями на предмет відповідності суб’єкта сторін профспілок та організацій роботодавців  критеріям репрезентативності, визначених саме Законом України «Про соціальний діалог в Україні», прерогатива визначати критерії репрезентативності належать виключно даному Закону. Окрім цього, закон має вищу юридичну силу порівняно з підзаконним актом. Зважаючи на наведене, вищеназваний Порядок апріорі не може визначати критерії репрезентативності для суб’єктів сторін профспілок та організацій роботодавців або звужувати чи навпаки  розширювати їх перелік, і може застосовуватися лише у тій частині, яка не суперечить Закону України «Про соціальний діалог в Україні».    
На підставі вищезазначеного висновку, відділенням НСПП в Луганскькій області було прийняте Рішення, яким було визнано, що Луганська обласна профспілкова організація працівників культури не відповідає критеріям репрезентативності на територіальному рівні для участі у колективних переговорах з укладення територіальних угод та для делегування представників до органів соціального діалогу, оскільки питома вага кількості членів профспілкової організації у кількості зайнятого населення по Луганській області складає 1,05% при необхідності за статтею 6 Закону України „Про соціальний діалог в Україні” не менше 2%, про що видана відповідна Довідка.


Переглядів: 791 | Додав: nspp_lugansk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Kader  
0
Phenomenal breakwodn of the topic, you should write for me too!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]